Okončana eksproprijacija zemljišta u Starom Gradu za vodovod Nahorevo

Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar doc. dr. Nedžad Ajnadžić zajedno sa savjetnikom općinskog načelnika Mustafom Resićem u utorak 6. oktobra 2015. godine posjetio je Općinu Stari Grad gdje ih je ugostio načelnik Ibrahim Hadžibajrić zajedno sa svojim saradnicima.
Okončana eksproprijacija zemljišta u Starom Gradu za vodovod Nahorevo

 

Ajnadžić i Resić posjetili su Općinu Stari Grad kako bi se zahvalili na dosadašnjoj uspješnoj saradnji kada je u pitanju rješavanje problema vodosnabdijevanja naselja Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemovići i Selja sa izvorišta Klanice koje se nalazi na području općine Stari Grad što je osnovni preduslov za nastavak projekta izgradnje novog vodovoda.

- Administracija Općine Stari Grad jako brzo i efikasno je reagovala i okončala proceduru eksproprijacije zemljišta na njihovom području što je preduslov za nastavak procedure pribavljanja dokumentacije za izdavanje odobrenja za građenje i raspisivanje javnog poziva za odabir najpovoljnijeg izvođača radova nakon čega možemo započeti sa polaganjem cijevi čime ćemo konačno riješiti vodosnabdijevanje naselja na Nahorevu, kazao je Ajnadžić.

 

Lejla Cerić, pomoćnica načelnika Općine Stari Grad za imovinsko–pravne, geodetske poslove, katastar i stambene poslove je obavijestila prisutne da je ova općinska služba na osnovu odluke Vlade KS o proglašenju ovog projekta od javnog interesa provela eksproprijaciju zemljišta.

– Na osnovu procjene sudskog vještaka napravili smo izuzeće gotovo dva dunuma zemljišta kuda će prolaziti trasa budućeg cjevovoda za šta će biti izdvojeno 37.000 KM, čime je naša služba obavila svoj dio posla. Ostavljena je mogućnost da se još neka dodatna naselja mogu snabdijevati sa ovog izvorišta. Trudili smo se da planirana trasa cjevovoda ide kroz nenaseljena područja, navela je Cerić.

 

Današnjem sastanku je također prisustvovao i predsjednik Skupštine Udruženja „Izvor života i zdravlja“ Fikret Čolić koji je ovom prilikom u ime stanovnika Nahoreva i Nahorevskih brda zahvalio predstavnicima općina Centar i Stari Grad na uloženom trudu u rješavanju ovog najbitnijeg životnog pitanja.

– Nadamo se da će nam ovo biti posljednja zima bez vode za oko 200 domaćinstava sa Nahoreva, kazao je Čolić.

 

Sastanku su prisustvovali i Đenita Bogunić-Kešelj iz Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar, te savjetnik načelnika Općine Stari Grad Slobodan Nikolić.