Udruženju „Inicijativa za suzbijanje kriminala i resocijalizaciju“ donirano 3.000 KM

Udruženje „Inicijativa za suzbijanje kriminala i resocijalizaciju“ (CSRI), realizuje projekat pod nazivom „Usmjeri bijes u snagu“.
Udruženju „Inicijativa za suzbijanje kriminala i resocijalizaciju“ donirano 3.000 KM

Ovim projektom planirano je da se osoblju Kazneno popravnog zavoda Sarajevo predstavi program za rad sa zatvorenicima i da ih poduči primjeni tog programa u svakodnevnici, a osnovni cilj je resocijalizacija zatvorenika. Općina Centar Sarajevo predvođena načelnikom Dževadom Bećirevićem godinama podržava rad ovog Udruženja i prepoznala je važnost ovakvog projekta te je u budžetu za 2015. godinu izdvojila tri hiljade maraka za ovu namjenu.

 

-Riječ je prvom projektu ovakve vrste u Bosni i Hercegovini koji je usmjeren ka spoznavanju uzroka zbog čega je neko počinio krivično djelo, a ne samo na otklanjanju posljedica. „Usmjeri bijes u snagu“ je program koji, kroz rad sa zatvorenicima, pokušava da razvije njihovu inteligenciju i transformiše nasilno ponašanje u pozitivnu energiju, istakla je koordinatorica projekta Alma Kovačević.

 

Sanjin Manjo, asistent projekta kazao je da se ovakva aktivnost po prvi put realizuje u Bosni i Hercegovini.

-Ovo je jedan od rijetkih projekata koji se bavi reformama koje se trebaju provesti u sklopu zatvorskog sistema u Bosni i Hercegovini, kazao je Manjo.