U parku Betanija za dva dana počinje međunarodna brdsko biciklistička utrka

U gradskom parku Betanija u nedjelju 4. oktobra 2015. godine planirano je održavanje međunarodne UCI brdsko biciklističke utrke, koju organizuje Klub brdskog biciklizma “Puls” u saradnji sa Općinom Centar.
U parku Betanija za dva dana počinje međunarodna brdsko biciklistička utrka

Tim povodom je u prostorijama Općine Centar Sarajevo u petak 2. oktobra 2015. godine održana press konferencija gdje su predstavnici kluba „Puls“ i Biciklističkog saveza Bosne i Hercegovine prisutnima prezentovali najbitnije detalje oko najavljene biciklističke utrke „Salcano MTB Cup Sarajevo“.

 

Amar Njemčević, direktor utrke i predsjednik Kluba brdskog biciklizma “Puls” se ovom prilikom zahvalio načelniku Općine Centar Dževadu Bećireviću na sveukupnoj podršci u organizaciji ove utrke.

-Ovo je prvi put da se utrka ovog tipa organizuje u samom centru Sarajeva i veoma nam je drago što smo uspjeli jednu takvu manifestaciju da dovedemo u naš grad. Za sada imamo prijavljeno 66 takmičara iz sedam zemalja (Makedonija, Grčka, Srbija, Crna Gora, Engleska, Rusija i BiH), a očekujemo da će se taj broj na dan utrke povećati na oko 80. Velika nam je čast da na ovoj utrci nastupa naša najbolja biciklistkinja Lejla Tanović, za koju se nadamo da će na svjetskoj biciklističkoj rang listi ući u prvih 80, kazao je Njemčević.

 

Zlatko Berbić, predsjednik Biciklističkog saveza BiH je naveo da je glavni cilj organizacije ovakvih utrka da za pet godina dobijemo aktivne učesnike olimpijade.

-U Sarajevu po četvrti put radimo jednu ovakvu brdsku biciklističku utrku, a zahvaljujući Općini Centar u nedjelju ćemo organizovati utrku u samom centru grada, što do sada nije bio slučaj, istakao je Berbić.

 

Vladimir Kuvalja, sportski direktor Saveza naglasio je da je nedjeljna utrka važna iz razloga što nosi UCI bodove, odnosno bodove za Olimpijske igre za kvalifikacije na svjetska prvenstva i za ostale regionalne igre.

 

Na Betaniji će takmičari biti podijeljeni u dvije kategorije: hobby i elit za žene i muškarce. Početak takmičenja za hobby kategriju je u 10 sati, a za elit vozače u 13 sati. Svjetska biciklistička federacija (UCI) će za ovu utrku poslati glavnog sudiju iz Poljske. Među današnjim učesnicima press konferencije bila je i Lejla Tanović koja je najbolje rangirani biciklista iz Bosne i Hercegovine. Osvajač je dvije srebrene medalje na biciklističkim prvenstvima održanim u Grčkoj i Makedoniji, vlasnica je najbolje rangirane pozicije iz BiH na listi Svjetske biciklističke federacije (UCI) sa osvojenih pet medalja na utrkama, te je prošle godine proglašena za sportistu godine u kategoriji Fair Play.

 

Organizatori su za učesnike obezbjedili novčane nagrade. Najpoznatije ime biciklizma koje će učestvovati u utrci na Betaniji je Jovana Crnogorac koja je 14. vozačica svijeta.