Općina Centar daje šansu mladima za ostvarivanje radnog iskustva

U službama Općine Centar Sarajevo volonterski staž odradilo je više od 500 volontera koji su bez prethodnog radnog iskustva, osim novih znanja, također stekli i pravo da konkurišu za radno mjesto. Općina Centar predvođena načelnikom Dževadom Bećirevićem za ovu namjenu u svom budžetu izdvaja značajna finansijska sredstva i time pokazuje koliku pažnju posvećuje rješavanju problema nezaposlenosti.
Općina Centar daje šansu mladima za ostvarivanje radnog iskustva

U petak 2. oktobra 2015. godine u Općini Centar upriličeno je potpisivanje ugovora o zasnivanju volonterskog odnosa sa novom grupom volontera. U ime Općine Centar ugovor je potpisala Jasna Beba, sekretar općinskog organa uprave, koja je kao domaćin novim članovima kolektiva Općine zaželjela dobrodošlicu i tom prilikom ih upoznala sa njihovim pravima i obavezama poštivanja kodeksa ponašanja uposlenika Općine Centar.

 

-Nadam se da ćete ovu godinu dana iskoristiti na pravi način. Vi ćete u općinskim službama, u kojima ste raspoređeni, imati mentore sa kojima ćete svojim zalaganjem i trudom nastojati da što više naučite. Tokom naredne godine dana, koliko traje volonterski staž u Općini Centar, steći ćete dragocjeno radno iskustvo što će vam omogućiti da učestvujete u konkursnim procedurama za posao i da budete konkurentni na tržištu. Općina Centar kao organ uprave, odnosno lokalna zajednica, daje širok dijapazon poslova i mogućnosti da mnogo toga naučite. Ono što se od vas očekuje u narednom periodu, jeste da svojim ponašanjem, radom i zalaganjem budete dio ove kuće, navela je Beba.

 

Danas je ugovor potpisala Merima Otajagić koja je diplomirala na Pravnom fakultetu u Sarajevu.

-Jako sam sretna što ću volontirati u Općini Centar, jer trebamo imati predznanje i ispunjavati uslove da bismo se prijavili na konkurs u budućnosti, a jedan od uslova je upravo radno iskustvo koje ću steći u Općini Centar. Ovo je start koji će puno značiti u mojoj budućoj karijeri. Drago mi je što ću se upoznati sa osnovama posla koji ću, nadam se, nekad raditi. Ovo je izuzetna prilika na kojoj sam jako zahvalna, kazala je Merima.

 

Kemal Valjevčić, također novi volonter sa diplomom Fakulteta političkih nauka izrazio je zadovoljstvo što ima priliku volontirati u Općini Centar.

-Mnogo mi znači što sam počeo volontirati u Općini Centar, prvenstveno jer mi je pružena prilika da se individualno nadograđujem i napredujem. Nadam se da će ovo biti dobri i kvalitetni temelji i osnovica za moje dalje usavršavanje. Potrudit ću se da svojim radom na neki način unaprijedim rad Općine i opravdam ukazano povjerenje. Hvala Općini Centar i načelniku Bećireviću na pruženoj prilici, naglasio je Valjevčić.

 

Novi volonteri su raspoređeni u općinske službe za prostorno uređenje i komunalne poslove, boračko-invalidsku zaštitu te za lokalnu samoupravu.