Briga o najugroženijim kategorijama boračke populacije

Udruženje porodica šehida i poginulih boraca Centra, uz finansijsku pomoć Općine, svake godine realizuje niz projekata namijenjenih boračkim porodicama.
Briga o najugroženijim kategorijama boračke populacije

 

Predsjednica Udruženja Ramiza Šejto, supruga rahmetli Muje Šejte nosioca najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“, napominje da je jedan od projekata kojeg realizuju zahvaljujući sredstvima Općine Centar i dodjela jednokratnih novčanih pomoći za porodice šehida i poginulih boraca.

-S obzirom na tešku ekonomsku situaciju i veliku nezaposlenost naše Udruženje gotovo svakodnevno zaprima zahtjeve za dodjelu jednokratnih pomoći za različite svrhe poput troškova liječenja, a najviše je zahtjeva za dodjelu sredstava za nabavku najosnovnijih životnih namirnica. Zahtjeve nam podnose stari i iznemogli, naši bolesni članovi, a nije rijetkost da se traže sredstva za liječenje bolesnog djeteta. Do sada smo zaprimili preko stotinu zahtjeva od čega je odobreno 80.  Komisija udruženja za socijalno statusna pitanja za ovu namjenu odobrila je pojedinačne iznose od 150 do 300 KM, istakla je Šejto.

 

Međutim, kako je dodala Šejto, za ovu kategoriju stanovništva najveći problem je nezaposlenost djece šehida i poginulih boraca, te rješavanje njihovih stambenih pitanja.

-Veliku zahvalnost dugujemo općinskom načelniku Dževadu Bećireviću i predsjedavajućem Vijeća Nedžadu Ajnadžiću te Službi za boračko-invalidsku zaštitu Općine Centar koji su uvijek nalazili vremena i imali razumijevanja za pitanja i probleme sa kojima se susreće ova populacija, naglasila je Šejto.

 

Udruženje porodica šehida i poginulih boraca općine Centar je registrovano od maja 1996. godine i danas broji 2.350 članova od čega 980 korisnika ostvaruje određeno pravo koje im sljeduje kao članu porodice šehida ili poginulog borca Armije RBiH. Također, među ovim porodicama se nalaze i 92 člana porodice šehida i poginulog pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova RBiH.

 

Općina Centar je za osam projekata koje realizuje pomenuto Udruženje u ovogodišnjem budžetu obezbijedila iznos od 59.300 KM.