Održana 36. sjednica Općinskog vijeća Centar

U utorak, 29. septembra 2015. godine održana je 36. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar. Sjednicu je vodio doc. dr. Nedžad Ajnadžić, predsjedavajući Vijeća.
Održana 36. sjednica Općinskog vijeća Centar

 

Na početku zasjedanja vijećnici su odali dužnu počast Muhamedu Hami Cocaliću, vijećniku prošlog saziva Općinskog vijeća Centar, koji je umro 28. septembra 2015. godine u 65. godini života. Uz posljednji pozdrav preminulom kolegi, dopredsjedavajući Vijeća Slaven Kovačević je naglasio da će Cocalić ostati upamćen i kao veliki patriota, a posebno kao dobar i plemenit čovjek koji je uvijek i bezrezervno pružao pomoć drugima.

 

Vodosnabdijevanje Nahoreva

Na dnevnom redu i ove sjednice bilo je vodosnabdijevanje područja Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemovići i Selja sa izvorišta Bijele stijene (općina Centar) i izvorišta Klanice (općina Stari Grad).

 

Informišući Vijeće o realizaciji zaključaka sa prethodne sjednice, vijećnik Dževad Topić je naveo da je sa Udruženjem ''Izvor života i zdravlja'' i Institutom za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu postignut cjelovit dogovor u vezi sa načinom rješavanja problema vodosnabdijevanja sa izvorišta Klanice (sa kojeg će se isključivo snabdijevati stanovnici Nahorevskih brda), kao i dogovor oko boljeg snabdijevanja vodom drugih naselja koja gravitiraju na izvorištu Bijele stijene. U vezi sa rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa za izvorište Klanice, Topić je kazao da će Općina Stari Grad do kraja ove sedmice donijeti rješenje o eksproprijaciji zemljišta.

 

 

Izmjene i dopune Odluke o zakupu poslovnih prostora

Na ovoj sjednici usvojene su izmjene i dopune nove Odluke o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i prostorija Općine Centar (donesene na 33. sjednici u maju ove godine). Izmjenama i dopunama ove odluke preciznije se definišu pojedine odredbe, kao što su one o umanjenju zakupnine za 15% nezaposlenim mladim osobama do 30 godina starosti, zatim o načinu i uslovima prijenosa ugovora o zakupu sa fizičkog na pravno lice i obrnuto uz saglasnost suosnivača pravnog lica. Kako je odlukom propisano da pravo na neposrednu dodjelu u zakup poslovnih prostora mogu ostvariti i izvorni vlasnici ili njihovi nasljednici iz prvog nasljednog reda, sada je to dopunjeno odredbom da se u tom slučaju utvrđuje najniži iznos zakupnine od 1 KM/m2 bez obzira na površinu i zonu u kojoj se nalazi poslovni prostor. Usvojen je i prijedlog da pravo na najniži iznos zakupnine poslovnih zgrada i prostorija Općine Centar imaju i ustanove koje se bave primarnom zdravstvenom zaštitom.

 

 

Proširene djelatnosti Centra za sport i rekreaciju

Općinsko vijeće je usvojilo dopunu Odluke o promjeni oblika organizovanja javnog preduzeća Centar za sport i rekreaciju u Javnu ustanovu. Centar za sport i rekreaciju – javna ustanova čiji je osnivač Općina Centar, registrovan je za obavljanje djelatnosti iz oblasti sporta. Usvojenom dopunom Odluke proširene su djelatnosti ove javne ustanove i na vansportske aktivnosti, djelatnosti hotelijerstva i ugostiteljstva. Dopune Odluke izvršene su na inicijativu Upravnog odbora pomenute javne ustanove koja zbog trenutnog stanja na tržištu nema kontinuirane izvore finansiranja. U raspravi o toj temi rečeno je da se registrovanjem i drugih djelatnosti stvaraju preduvjeti za ekonomski opravdano investiranje koje će doprinijeti ostvarivanju javnog interesa u oblasti sporta, otvaranju novih radnih mjesta i daljem razvoju općine Centar.

 

 

Budžet Općine uvećan za 172.158,80 KM prihoda od kamata

Općinsko vijeće je usvojilo Izvještaj o investiranju raspoloživih novčanih sredstava Općine Centar za prvih šest mjeseci 2015. godine, prema kojem je ostvareno 172.158,80 KM prihoda od kamata koje su dale banke na oročena sredstva iz općinskog budžeta, što je za 3,69% više u odnosu na isti period prošle godine. Naime, prema odredbama federalnog Zakona o investiranju javnih sredstava, Općina je obavezna angažovati neutrošena budžetska sredstva koja ima na svom računu, ukoliko ona nisu utrošena za planirane namjene i investirati ih isključivo u oročene depozite kod banaka. Po tom osnovu prethodnih godina Općina je ostvarivala značajan godišnji prihod koji je ulagala u projekte od općeg interesa. Očekuje se da će do kraja ove godine prihod u budžet Općine Centar po tom osnovu biti ostvaren u iznosu od 300.000 KM.

 

 

Izvršenje budžeta u prvom polugodištu 2015.

Usvojen je Izvještaj o izvršenju budžeta Općine Centar za prvo polugodište 2015. godine. Nakon aprilskog rebalansa budžet Općine Centar iznosi 42.572.850 KM, čime su se stekli uslovi za finansiranje svih odobrenih projekata prema planiranoj dinamici priliva i rasporeda prihoda. Naglašeno je da je budžet Općine Centar veoma stabilan i da se puni planiranom dinamikom te da Općina redovno vrši plaćanja.

U prvom polugodištu ove godine ostvareni su prihodi i primici u iznosu 31.168.546 KM (ili 73,21% od ukupno planiranih sredstava za 2015. godinu). Izdaci su iznosili 11.637.717 KM (27,34% u odnosu na plan), pri čemu su tekući izdaci izvršeni sa 35,23%, a kapitalni izdaci sa 18,27%. U sumi neutrošenog novca je 4.669.706 KM namjenskih sredstava granta za posebne namjene u slučaju elementarnih nepogoda, tako da bi bez ovih sredstava procent realizacije tekućih grantova iznosio 43,22%.

U raspravi o izvršenju budžeta vijećnici su iskazali zadovoljstvo planiranim ostvarivanjem prihoda i istovremeno ukazali na problem niskog utroška sredstava za kapitalne projekte. S tim u vezi naglašeno je da ovom pitanju treba posvetiti posebnu pažnju prilikom kreiranja budžeta za 2016. godinu i planirati više kapitalnih projekata čija realizacija je izvjesna.

 

 

Usvojen plan i program promocije energetske efikasnosti

Na prijedlog Komisije za energetsku efikasnost Općine Centar, Vijeće je usvojilo Plan i program promocije energetske efikasnosti. Ovim dokumentima, koji su u funkciji sistemskog upravljanja energetskom efikasnošću, definisane su aktivnosti na promociji energetske efikasnosti koje će biti provedene, a odnose se na uposlenike i stanovnike Općine Centar, s ciljem podizanja svijesti o značaju energetske efikasnosti, ušteda i racionalnijeg korištenja energije.

 

Općinsko vijeće je na ovoj sjednici donijelo rješenja za dodjelu gradskog građevinskog zemljišta u svrhu legalizacije izgrađenih objekata. Donesena su i rješenja o izuzimanju gradskog građevinskog zemljišta radi izgradnje saobraćajnice na lokalitetu Podgaj-Tekija.

 

 

Sa dnevnog reda sjednice povučeni su prijedlozi odluka o razrješenju i imenovanju članova Općinske izborne komisije Centar, o čemu će se Vijeće izjašnjavati na narednom zasjedanju.

U skladu sa Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije BiH, kao i preporukama datim prilikom finansijske revizije, usvojena je Odluka o izmjeni Odluke o utvrđivanju platnih razreda i koeficijenata za plaće, dodataka na plaću i naknada plaće izabranih dužnosnika, nosioca izvršnih funkcija i savjetnika, državnih službenika i namještenika Općine Centar. Izmjenom Odluke je preciznije definisana osnovica za obračun plaća, koja će se usklađivati sa raspoloživim sredstvima za ove namjene predviđenim u općinskom budžetu.

Vijećnici su i na ovoj, 36. sjednici uputili brojne inicijative i pitanja.