U toku priprema tehničke dokumentacije za sanaciju klizišta na Soukbunaru

Općina Centar Sarajevo za izradu geomehaničkog elaborata i glavnog projekta sanacije klizišta u Ulici Pećina 31 na Soukbunaru iz ovogodišnjeg budžeta izdvojila je 17.850 KM.
U toku priprema tehničke dokumentacije za sanaciju klizišta na Soukbunaru

Tim povodom načelnik Općine Centar Dževad Bećirević i direktorica Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Ljiljana Pelidija potpisali su ugovor o realizaciji granta za sanaciju klizišta na pomenutom lokalitetu, odnosno za izradu potrebne tehničke dokumentacije.

 

Zavod za izgradnju KS kao realizator i nadzor ovog projekta proveo je tendersku proceduru javnih nabavki i odabrao Institut za geotehniku i geologiju Građevinskog fakulteta u Sarajevu za izradu elaborata i glavnog projekta na osnovu čega će biti raspisan javni poziv za odabir izvođača radova kako bi ovaj projekat na Soukbunaru mogao početi. Projekat sanacije klizišta u Ulici Pećina 31 će također finansirati Općina Centar.

 

Suada Bajrović živi sa svojom porodicom u stambenom objektu ispred kojeg je planirana sanacija klizišta.

-Zbog velikih kiša i podzemnih voda, koji su najvjerovatnije najveći uzročnik pojave klizišta, došlo je do pucanja zida ispod kuće te zidova na kući i garaži. Drago nam je što će Općina Centar konačno riješiti ovaj veliki problem koji imamo, kazala je Bajrović.

 

Općina Centar je u ovogodišnjem budžetu za projekte sanacije klizišta obezbijedila 1.231.573 KM.