Općina Centar sufinansira izgradnju protivpožarnog puta na Nahorevu

U prostorijama Općine Centar Sarajevo, u ponedjeljak 28. septembra 2015. godine, načelnik Općine Dževad Bećirević i direktor Kantonalnog javnog preduzeća ''Sarajevo-šume'' d.o.o. Nermin Demirović potpisali su ugovor o sufinansiranju izgradnje protivpožarnog puta na području Nahoreva koji od saobraćajnice Nahorevo-Skakavac vodi prema vrhu Gradina.
Općina Centar sufinansira izgradnju protivpožarnog puta na Nahorevu

 

Za tu namjenu iz ovogodišnjeg budžeta Općine Centar izdvojeno je 30.000 KM.

Ovom prilikom je Vahid Bećirević, pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu, naglasio da je ovo nastavak saradnje Općine Centar i kantonalnih komunalnih preduzeća i da se KJP „Sarajevo-šume“ Općini Centar obratilo sa zahtjevom za pomoć u sufinansiranju izgradnje protivpožarnog puta za šta su sredstva izdvojena u skladu sa odredbama federalnih Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, te Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu.

-U slučaju izbijanja požara na tom lokalitetu službe koje intervenišu na gašenju požara mnogo brže i lakše će doći do tog lokaliteta i spriječiti nastanak veće štete i otkloniti opasnost po ljudske živote. Na pomenutom lokalitetu, u prethodnih nekoliko godina, dolazilo je do izbijanja šumskih požara, pa je stoga kantonalno preduzeće napravilo projekat s ciljem poboljšanja protivpožarne zaštite, istakao je Bećirević.

Prilikom potpisivanja ugovora Demirović je izrazio zadovoljstvo što je Općina Centar prepoznala važnost ovakvog vida saradnje sa kantonalnim preduzećem „Sarajevo-šume“.

–Danas će naša mehanizacija, koja je u pripravnosti, započeti sa radovima na probijanju 700 metara saobraćajnice kroz šumsko područje kojom gospodari naše preduzeće. Ukoliko dozvole vremenske prilike, radove planiramo okončati u roku od 60 dana. Sveukupna vrijednost ovog projekta je oko 45.000 KM, kazao je Demirović.