Održana sjednica Štaba civilne zaštite Općine Centar

U utorak, 22. septembra 2015. godine održana je 6. redovna sjednica Općinskog štaba civilne zaštite Centar Sarajevo.
Održana sjednica Štaba civilne zaštite Općine Centar

Na sjednici, koju je vodio načelnik Štaba Vahid Bećirević, prezentirana je Procjena ugroženosti i Plan zaštite teritorija općine Centar od požara – dokumenti koje su općine obavezne donijeti u skladu sa Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća i Zakonom o zaštiti od požara i vatrogastvu. U daljoj proceduri slijedi usvajanje ovih dokumenata na sjednici Općinskog vijeća Centar.

 

Članovi Općinskog štaba civilne zaštite informisani su o epizootiološkoj situaciji na području središnje sarajevske općine u prvih osam mjeseci ove godine i mjerama koje je provodila Veterinarska ambulanta Općine Centar ''Slatina'' na prevenciji i kontroli zaraznih i parazitnih bolesti kod domaćih životinja. U 2015. godini poseban akcent je bio na preveniranju i iskorjenjivanju bruceloze posebno kod malih preživara, tako da je u navedenom periodu zabilježen samo jedan slučaj tog oboljenja.

 

Zahvaljujući saradnji sa Općinom Centar, većina preventivnih cijepljenja i dijagnostičkih ispitivanja životinja, kao i liječenje napuštenih životinja i životinja čiji su vlasnici slabog materijalnog stanja, vršeno je besplatno. Veterinarska ambulanta ''Slatina'' u saradnji sa Općinom u ovoj godini provodi mjere na smanjivanju broja napuštenih pasa na gradskim ulicama putem projekta sterilizacije odnosno kastracije pasa. U izvještaju o epizootiološkoj situaciji se također navodi da je puštanjem u rad Higijenskog servisa KJKP ''Rad'' polovinom augusta, Veterinarska ambulanta ''Slatina'' aktivno uključena u rješavanju problema napuštenih pasa u skladu sa Zakonom o zaštiti i dobrobitiživotinja.

 

Na osnovu iskazanih zahtjeva formiranih struktura civilne zaštite od značaja za zaštitu i spašavanje, a u skladu sa usvojenim budžetom Općine Centar za 2015. godinu, Općinski štab civilne zaštite dao je saglasnost za nabavku kombi vozila za potrebe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, zatim zaštitne opreme za pripadnike Prve policijske uprave, kao i sanitetskog materijala za opremanje Službe za medicinsku pomoć te nabavku i ugradnju sistema za obavještavanje i uzbunjivanje građana.