Obilježena 21. godišnjica pogibije komandanta Zame Dučića

Ratni suborci, delegacije iz Kantona Sarajevo i općina te boračkih udruženja i Saveza brigadnih udruženja Prvog korpusa Armije RBiH su u utorak, 22. septembra 2015. godine u haremu Alipašine džamije položili cvijeće na mezar ratnog komandanta Zame Dučića koji je poginuo prije 21 godinu.
Obilježena 21. godišnjica pogibije komandanta Zame Dučića

U ime Općine Centar cvijeće su položili predsjedavajući Općinskog vijeća Centar doc. dr. Nedžad Ajnadžić i njegov zamjenik Slaven Kovačević te vijećnik Haris Fazlagić.

 

Uz podsjećanje da je slavni komandant i veliki borac Armije RBiH Zamo Dučić poginuo 25. septembra 1994. godine na Jasenu (općina Vareš), dopredsjedavajući Kovačević je dodao:

–Sjećanje na ovakve borce nikada ne smije izblijediti i mi iz Općine Centar želimo poručiti svima da nećemo nikada zaboraviti tekovine borbe za Bosnu i Hercegovinu, a posebno naše najsjajnije borce koji su dali ono najdragocjenije, njihove živote za odbranu naše zemlje, naveo je Kovačević.

 

Zamo Dučić obavljao je dužnosti komandanta trećeg bataljona 167. slavne motorizovane brigade Prvog korpusa i komandanta 101. motorizovane brigade. Posthumno mu je dodijeljen čin majora, a kasarna u Krivajicima kod Olova nosi njegovo ime. Posthumno je 1995. godine odlikovan najvišim ratnim priznanjem „Zlatnim ljiljanom“. Učestvovao je u najtežim bitkama za odbranu opkoljenog Sarajeva, u borbama na planinama Igman, Zvijezda i Čemerike, do Crnoriječke visoravni - Vijenca, Poloma i Jasena.