Učenici devetih razreda OŠ „Isak Samokovlija“ posjetili Bošnjački institut

Bošnjački institut-Fondacija Adila Zulfikarpašića je institucija od iznimnog značaja za kulturu i obrazovanje mladih. Ova institucija kroz višestruke obrazovne komponente pruža mogućnost učenicima osnovnih i srednjih škola da se na interesantan i kreativan način, kroz priču i razonodu, upoznaju sa svojim kulturno-historijskim naslijeđem.
Učenici devetih razreda OŠ „Isak Samokovlija“ posjetili Bošnjački institut

Javna ustanova Centar za kulturu „Sarajevo“, uz podršku Općine Centar Sarajevo, realizuje projekat posjete učenika starijih razreda osnovnih škola Bošnjačkom institutu-Fondacija Adila Zulfikarpašića. U sklopu posjete, Bošnjački institut je ugostio učenike devetih razreda Osnovne škole „Isak Samokovlija“ koji su  prisustvovali predavanju na temu „Mersad Berber i njegova Bosna“.

 

Prema riječima Senada Bostandžića, direktora JU Centar za kulturu, u narednom periodu planirano je da najstariji učenici pet osnovih škola posjete Bošnjači institut.

 

-Mi već godinama realiziramo projekte posjete institucijama koje se bave kulturno-historijskim naslijeđem grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Ove godine po prvi put smo organizovali posjete Bošnjačkom institutu, u kojem se nalazi mnogo značajnih stvari vezanih za kulturu i historiju, kako grada Sarajeva tako i države Bosne i Hercegovine. Smatrali smo da je vrlo značajno da mladi ljudi posjete jedan ovakav institut, kazao je Bostandžić.

 

Merima Memić, historičarka umjetnosti u Bošnjačkom institutu nije krila zadovoljstvo posjetom učenika Osnovne škole „Isak Samokovlija“ instituciji koja čuva i baštini priču o kulturno-historijskom naslijeđu Bosne i Hercegovine.

-Učenici će imati priliku da prisustvuju prezentaciji umjetničkog stvaralaštva Mersada Berbera kao jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih umjetnika i mi ćemo na interaktivan način pokušati porazgovarati sa učenicama i učenicima, kako bi saznali koliko je njihovo znanje o slikarstvu i grafici Mersada Berbera, naglasila je Memić.

 

Učenice i učenici su nakon predavanja obišli biblioteku Bošnjačkog instituta i zeleni salon Mersada Berbera koji je jedina nekonvencijalna stalna postavka njegovih djela u Bosni i Hercegovini.