Uspješno okončana humanitarna akcija u MZ ''Mejtaš–Bjelave''

U Mjesnoj zajednici ''Mejtaš–Bjelave'' uspješno je provedena dvomjesečna humanitarna akcija prikupljanja odjeće i obuće za socijalno ugrožene građane, koja je organizovana na inicijativu Selme Piljević, sekretara ove MZ u saradnji sa Udruženjem ''Pomozi'' (Pomozi.ba).
Uspješno okončana humanitarna akcija u MZ ''Mejtaš–Bjelave''

Tokom održavanja akcije, koja je počela u julu i trajala do kraja augusta ove godine, veliki broj građana je odlučio da podrži ovu humanu misiju, te su i ovaj, kao i mnogo puta do sada, iskazali solidarnost darujući višak svoje odjeće i obuće koja će biti od pomoći onima kojima je to najpotrebnije.

Po okončanju ove humanitarne aktivnosti, sve prikupljene stvari 21. septembra 2015. godine su iz MZ ''Mejtaš–Bjelave'' proslijeđene u ''Radnju dobre volje'' koja se nalazi u Ulici dr. Fetaha Bećirbegovića broj 8.

''Radnja dobre volje'' je prva radnja ovog tipa u regiji, po uzoru na američki Goodwill Store. Počela je sa radom 23. maja 2015. godine u okviru Udruženja „Pomozi.ba“. Radnju dobre volje karakteriše poseban sistem prodaje. Naime, uz saglasnost, koja se jednostavno potpiše na licu mjesta, građani mogu donirati svoju garderobu, a njenom prodajom kupuje se hrana, higijena, sjeme za sadnju, hrana za stoku, građevinski materijal i sve ono što je najpotrebnije porodicama koje su u stanju socijalne potrebe.

Aktivnosti Udruženja trenutno su usmjerene na prikupljanje donacija za izbjeglice iz Sirije i svi zainteresovani građani općine Centar mogu donirati odjeću, obuću i hranu u prostorijama Udruženja. "Radnja dobre volje" bit će otvorena radnim danom od 9 do 20 sati, a subotom od 10 do 18 sati.

Piljević je izrazila zadovoljstvo odzivom građana.

–Prikupili smo oko 40 velikih vreća sa odjećom i obućom za djecu i odrasle, knjige, tašne i slično. Zahvalna sam svim ljudima koji su pomogli da se realizuje ovakva vrsta humanitarne akcije i nadam se da će saradnja biti nastavljena i u budućnosti, kazala je Piljević.