Podrška redovnom školovanju romske djece

Predstavnici Općine Centar 17. septembra 2015. godine u prostorijama osnovnih škola ''Hasan Kikić'' i ''Musa Ćazim Ćatić'' uručili su prigodne novčane donacije u iznosu od po 100 KM za 70 učenika Roma koji redovno pohađaju nastavu u školama sa područja Centra.
Podrška redovnom školovanju romske djece

Riječ je o višegodišnjem projektu kojeg Općina Centar realizuje s ciljem podsticanja redovnog školovanja romske populacije. Sredstva su namijenjena kao pomoć za nabavku knjiga i školskog pribora koji su potrebni za redovno pohađanje nastave i uspješno savladavanje školskog gradiva.

 

U ime općinskog načelnika Dževada Bećirevića donacije je uručila Zakira Šero, pomoćnica načelnika za obrazovanje, sport i kulturu Općine Centar koja je ovom prilikom istakla da se kao i prethodnih godina, Općina Centar pobrinula da početkom školske godine djeci obezbijedi dio sredstava za nabavku knjiga, školskog pribora, odjeće i obuće koji su namijenjeni samo redovnim učenicima romske nacionalnosti.

-Nastavite dobro učiti i redovno pohađati nastavu, a Općina Centar će se pobrinuti da se ova dobra tradicija nastavi i narednih godina, istakla je Šero.

 

Među današnjim dobitnicima novčane pomoći su i Belmedina i Medina Hasani, učenice Osnovne škole „Silvije Strahimir Kranjčević“, koje su ovom prilikom kazale da će za dobijeni novac odmah kupiti potrebne stvari za školu i da svake godine kao redovne učenice dobijaju ovu pomoć koja im jako dobro dođe početkom školske godine.

 

Zahvalu za podršku Općine Centar u obrazovanju Roma je iskazao i Hamza Dobrača, direktor Osnovne škole „Musa Ćazim Ćatić“.

-Općina Centar također i na druge načine pomaže osnovno obrazovanje. Današnje donacije predstavljaju podsticaj djeci da redovno pohađaju nastavu i bolje uče. Ove godine u našu školu se upisalo 13 djece romske nacionalnosti koja do sada nemaju izostanaka sa nastave, kazao je Dobrača.

 

Ove školske godine novčane donacije Općine dobili su učenici Romi iz devet osnovnih škola: ''Hasan Kikić'' (27 učenika); ''Musa Ćazim Ćatić'' (13), ''Alija Nametak'' (8), "Silvije Strahimir Kranjčević" (7), ''Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak'' (5), ''Isak Samokovlija'' (4), a iz ''Safvet-beg Bašagić“, „Hasan Kaimija“ te OŠ Katoličkog školskog centra novčane poklone su dobila po dva učenika romske nacionalnosti.

Tokom proteklih šest godina ovakav vid podsticaja od Općine Centar dobilo 506 je redovnih učenika romske populacije.