Općina Centar sufinansira nabavku još jednog vozila za čišćenje pješačkih zona

Načelnik Općine Centar Sarajevo Dževad Bećirević sa direktorom KJKP „Rad“ Selimom Babićem potpisao je ugovor za nabavku još jednog električnog uređaja za čišćenje pješačkih zona.
Općina Centar sufinansira nabavku još jednog vozila za čišćenje pješačkih zona

Ovim ugovorom će Općina Centar za nabavku specijalizovanog vozila iz svog ovogodišnjeg budžeta izdvojiti 30.000 KM, dok će preduzeće „Rad“ za ovu namjenu dati 10.950 KM.

 

Općina Centar je u septembru prošle godine za potrebe komunalnog preduzeća „Rad“ također finansirala nabavku ovakvog električnog uređaja, koje ovo preduzeće koristi za održavanje čistoće na pješačkim zonama u centralnom dijelu općine i grada Sarajeva. Za nabavku ovog „električnog usisivača“ Općina Centar je izdvojila 40.000 KM.

 

Električni usisivač za čišćenje javnih površina koristi za uklanjanje raznih vrsta otpada poput kesa, flaša, opušaka cigareta, papira, limenki te lišća sa ulica, parkova, parking prostora... Jednostavan je za upotrebu, ekonomičan i ekološki prihvatljiv, jer ne pravi buku niti zagađuje okolinu. Zapremina posude za smeće iznosi 240 litara, sa jednim punjenjem baterije može raditi 16 sati, a baterija se puni priključenjem na utičnicu mrežnog napona od 220 volti.

 

Osim navedenog, Općina Centar je izdvajala sredstva za potrebe Službe za komunalnu čistoću KJKP Rad, od čega je jedna od najznačajnijih donacija nabavka vozila univerzalne namjene u cilju kvalitetnijeg i efikasnijeg održavanja čistoće grada, za što je iz općinskog budžeta izdvojeno 250.000 KM.