Otvoren Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine

U zgradi Parlamentarne skupštine BiH 15. septembra 2015. godine potpisan je Memorandum o razumijevanju s ciljem podrške radu ustanova kulture od općeg značaja i interesa za Bosnu i Hercegovinu za period 2016-2018. U ime Općine Centar Sarajevo, koja će od 2016. do 2018. izdvajati po 150 hiljada maraka na godišnjem nivou, dokument je potpisao načelnik Dževad Bećirević.
Otvoren Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je da je Memorandum ustvari produkt istinskog razumijevanja o značaju koji institucije kulture imaju za našu zemlju.

 

-Ovo je sretan dan za sve one koji BiH doživljavaju kao svoju domovinu. Međutim, ovo je i dalje privremeno rješenje, ali idemo ka tome da nađemo sistemsko rješenje za finansiranje institucija kulture od značaja za BiH, istakao je Zvizdić.

 

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović zahvalio se predstavnicima svih lokalnih zajednica, te kantona koji su dali podršku.

-Duži niz godina ustanove kulture od značaja za BiH funkcionišu u teškim uslovima uz povremenu finansijsku podršku nedovoljnu za rad. Zato treba istaći veliku ozbiljnost direktora i uposlenih u ovim ustanovama koji su uspjeli održati kontinuitet rada ovih ustanova. Njima trebamo najviše zahvaliti. Međutim, najznačajnija institucija kulture, Zemaljski muzej, morao je zatvoriti svoja vrata. Ali, uposlenici su zahvaljujući svojoj savjesti i odgovornosti prema radu spriječili da se ugrozi ogromno bogatstvo koje pripada stanovnicima BiH. Zemaljski muzej i ostalih šest institucija su nas ujedinili u jednom projektu. Da nije ovog memoranduma, naredne godine bili bi prinuđeni zatvoriti još neku instituciju kulture, naglasio je Osmanović.

 

Potpisivanju Memoranduma prisustvovala je i ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack.

-Ovo je veliki dan za sve građane Bosne i Hercegovine i dan za slavlje. Vlada Sjedinjenih Američkih Država dala je podršku institucijama kulture u iznosu od 1,1 milion maraka koje su namijenjene za održavanje i jačanje infrastrukture, kazala je Cormack.

 

Samer Rešidat, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo istakao je da je potpisivanjem Memoranduma riješen veliki problem, ali da se u narednom periodu mora raditi na trajnom rješavanju pitanja finansiranja institucija kulture od državnog značaja.

 

Ispred uposlenih u institucijama kulture, svim potpisnicima se zahvalio Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije BiH.

-Ovo je prvi i veliki korak ka rješavanju našeg statusa. Kulturno blago koje baštinimo nije vlasništvo uposlenih ni bilo kojeg nivoa vlasti u BiH, već stanovnika BiH. Zato ga ne smijemo dovoditi u pitanje, zaključio je Krsmanović.

 

Nakon potpisivanja Memoranduma, predstavnici svih nivoa vlasti uputili su se ka Zemaljskom muzeju, gdje su najmlađi stanovnici Sarajeva simbolično skinuli daske s vrata muzeja koje su poput okova stajale tri godine i bile prepreka između javnosti, znanja i tradicije.