Književni karavan za osnovce

JU Centar za kulturu „Sarajevo“ godinama realizira projekat „Književni karavan za učenike osnovnih škola“. Cilj ovog projekta, čiji je pokrovitelj Općina Centar, je da se učenicima kroz susrete sa piscima književnih djela približi knjiga i čitanje kao trajna i obrazovna kulturna navika.
Književni karavan za osnovce

Tako su 15. septembra 2015. godine, u okviru navedenog projekta, književnici Mirsad Bećirbašić i Fahrudin Kučuk posjetili OŠ „Vladislav Skarić“ gdje su učenicima čitali stihove i dijelove priča, te razgovarali i odgovarali na pitanja mališana.

 

Voditelj književnog kluba na Gorici i učesnik književnog karavana Mirsad Bećirbašić nije krio svoje zadovoljstvo nastavkom projekta koji je namijenjen našim najmlađim školarcima.

 

-Važnost ovakve književne manifestacije je neprocjenjiva. U okviru dječijeg karavana djeci čitam svoje tekstove iz knjige koju pripremam gdje kroz razgovor oni uvijek nešto sugerišu, predlažu i na taj način knjiga u stvaralačkom smislu postaje i njihova. Književni karavan je koristan i nama kao piscima kao i čitaocima jer uvijek daje pozitivne rezultate, istakao je Bećirbašić.

 

Kučuk je izrazio svoju zahvalnost Općini Centar koja je i ove godine podržala projekat književnog karavana za osnovce.

-Djetinstvo treba da bude obojeno lijepim, toplim, divnim bojama, a na našu sreću mi imamo mogućnost da to obezbijedimo našoj djeci zahvaljujući prvenstveno Općini Centar i načelniku Dževadu Bećireviću. Ovakve manifestacije mogu da poluče samo uspjeh i nama je veliko zadovoljstvo što smo učesnici književnog karavana, kazao je Kučuk.

 

Direktorica Osnovne škole „Vladislav Skarić“ Hasiba Hasković istakla je važnost ovakvih susreta kroz koje djeca mogu mnogo toga da nauče.

-Naša saradnja sa književnikom Bećirbašićem je dugogodišnja i on je uvijek dobro došao u našu školu. Ovo je nastavak druženja sa našim istaknutim piscima i nešto što našu djecu čini sretnim, naglasila je Hasković.

 

Književnici Bećirbašić i Kučuk, u okviru navedenog projekta, posjetit će većinu škola sa područja općine Centar gdje će se kroz edukativne i zabavne susrete družiti sa učenicima od prvog do petog razreda.