Aktivnosti na izradi Strategije razvoja Općine Centar 2016.-2022.

U velikoj sali Općine Centar u četvrtak 10. septembra 2015. godine održan je prvi radni sastanak na temu izrade Strategije razvoja Općine Centar u periodu 2016.-2022. godine. U izradi strategije osim predstavnika Općine Centar, kao stručni konsultanti, učestvuju i profesori sa Ekonomskog fakulteta iz Sarajeva Emir Kurtović, Adnan Rovčanin i Almir Peštek.
Aktivnosti na izradi Strategije razvoja Općine Centar 2016.-2022.

Koordinator za izradu strategije Predrag Slomović je prisutnima objasnio glavne korake u izradi ovog jako važnog dokumenta.

-Naš zadatak je da u skladu sa savremenim metodologijama i principima planiranja predložimo strateški dokument koji će biti okvir za optimalno korištenje resursa općine Centar i vođenje naših aktivnosti u oblasti privrednog razvoja, socijalnog razvoja i rješavanju problema u oblasti komunalne infrastrukture i zaštite okoliša u periodu 2016.-2022. godine, istakao je Slomović.

 

Izrada strateškog dokumenta je planirana u pet faza koje se sastoje od pripremne faze - koja je već okončana, analize i ocjena aktuelnog stanja. Nakon ovog slijedi izrada strateškog okvira te akcionog plana, za šta je potrebno utvrditi projekte, odgovorne institucije za njihovu realizaciju, vremenske okvire i izvore finansiranja. Na kraju procedure izrade Strategije razvoja dolazi njegova implementacija.

Kako je utvrđeno na održanom sastanku, do kraja ove godine bi se Općinsko vijeće Centar moglo izjasniti o Nacrtu strategije. Nakon ovoga dokument se šalje na javnu raspravu u trajanju od 60 dana kako bi prijedlog Strategije razvoja Općine Centar u periodu 2016.-2022. godine bio na izjašnjavanju Općinskog vijeća Centar do kraja aprila naredne godine.