Jednokratna novčana pomoć za još sedam porodilja

Pomoćnik načelnika za rad, zdravstvo i socijalna pitanja Osmo Babić, u prostorijama Općine Centar Sarajevo u četvrtak 10. septembra 2015. godine, uručio je jednokratne novčane pomoći za sedam porodilja iz Centra. Ovom prilikom je za četiri porodilje uručen iznos od po 300 KM za rođenje prvog djeteta, dok je za tri porodilje izdvojeno po 500 KM za rođenje trećeg djeteta.
Jednokratna novčana pomoć za još sedam porodilja

Babić je istakao da je na prijedlog općinskog načelnika Dževada Bećirevića i uz podršku Općinskog vijeća Centar, prije tri godine pokrenut projekat dodjele jednokratnih pomoći za porodilje u stanju socijalne potrebe s ciljem poboljšanja nataliteta na području Centra.

 

–U ime načelnika Bećirevića upućujem iskrene čestitke roditeljima na prinovama. Kako je propisano pravilnikom, jednokratnu pomoć u iznosu od 300 KM mogu dobiti porodilje koje nisu u radnom odnosu i koje ostvaruju pravo na dječiji dodatak, a porodilje koje rode treće i svako sljedeće dijete, imaju pravo na pomoć u iznosu od 500 KM ukoliko ukupni prihodi njihovog domaćinstva ne prelaze iznos prosjeka plate u Federaciji za prethodnu godinu. Očekujem da će u narednom periodu u federalnim zakonskim aktima koje regulišu ovu oblast, biti uvrštene neke povlastice za ovakve porodice sa malom djecom, kako bi se poboljšao natalitet u našem društvu, naglasio je Babić.

 

Jedna od dobitnica pomoći je Amela Malkoč koja je nedavno dobila drugo dijete.

–Općina Centar je i prije pomagala mojoj porodici za opremanje prvorođene djevojčice koja danas ima tri i po godine. Ova sredstva ću iskoristiti za nabavku neophodne opreme za moju drugu kćerku. Zahvalna sam Općini jer je nama koji nemamo stalno zaposlenje svaka pomoć dobrodošla, kazala je Amela.

 

Amel Imamović preuzeo je pomoć u ime svoje supruge Aiše i naglasio da ovo znači mnogo za mlade roditelje.

Tokom ove godine za 21 porodilju iz općine Centar, za rođenje trećeg odnosno četvrtog djeteta, uručena je pomoć u iznosu od 500 KM, dok je za rođenje prvog odnosno drugog djeteta jednokratnu pomoć u iznosu od 300 KM dobilo 27 porodilja.

 

U ovogodišnjem budžetu Općine Centar je izdvojen iznos od 40.000 KM za projekt jednokratnih novčanih pomoći porodiljama u stanju socijalne potrebe, kojeg realizuje općinska Služba za rad, zdravstvo i socijalna pitanja.