Nova donacija za potrebe Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo

U sali Instituta za naučnoistraživački rad i razvoj na Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo, 9. septembra 2015. godine obavljena je primopredaja medicinske opreme za potrebe Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju UKCS-a čiju nabavku je finansirala Općina Centar Sarajevo. Doniranu opremu vrijednosti od gotovo 5.000 KM, čini digitalna balansna ploča za propriocepciju i četiri statička bicikla.
Nova donacija za potrebe Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo

Ugovor o donaciji medicinske opreme je u ime Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo potpisao prof. dr. Nenad Vanis, pomoćnik generalnog direktora, a u ime općinskog načelnika Dževada Bećirevića dokument je potpisao Osmo Babić, pomoćnik načelnika za rad, zdravstvo i socijalna pitanja Općine Centar koji je ovom prilikom izjavio da je Općina Centar ove godine uručila još tri donacije Kliničkom centru, te da je od 2007. godine Općina za potrebe ovog Kliničkog centra izdvojila oko 1,1 milion maraka.

 

–Nama je drago što su sve donacije upućene za potrebe građana, kako općine Centar, tako i cijele BiH koji se liječe u UKCS-u. Ova donacija je realizovana na inicijativu vijećnika Dževada Vrabca, koji je također i doktor u ovoj ustanovi, naveo je Babić.

 

Vrabac je kazao da, finansijski gledano, ova donacija ne izgleda velika, ali da je ona jako bitna za Kliniku, jer je nabavljena medicinska oprema prijeko potrebna za rad fizikalnog centra.

–Općinsko vijeće Centar je u mnogo navrata pokazalo senzibilnost za potrebe zdravstva i Općina Centar je jedan od najvećih pojedinačnih donatora Kliničkog centra, istakao je Vrabac.

 

Nakon potpisivanja ugovora prof. dr. Vanis je naglasio da je Općina Centar kao i mnogo puta do sada, prepoznala problem nedostatka opreme na Klinici za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju i da će ova donacija poboljšati terapiju mnogobrojnim pacijentima.

 

Prof. dr. Narcisa Vavra-Hadžiahmetović, šefica Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju UKCS istakla je da je nabavljena oprema već stavljena u upotrebu za rad sa pacijentima.

–Elektronska balansna ploča služi kod liječenja svih neuroloških oboljenja gdje je došlo do poremećaja održavanja uspravnog stava. Na taj način možemo procijeniti koja grupa mišića i dijelovi centralnog nervnog sistema su oštećeni kako bi proveli uspješnu terapiju kod pacijenata. Također su nabavljeni statički bicikli koji služe pacijentima za ojačanje i oporavak mišića donjih ekstremiteta. Tri bicikla ćemo staviti u upotrebu u našoj Klinici za fizijatriju i rehabilitaciju, dok ćemo jedno biciklo prebaciti u obnovljene ambulantne prostorije na Ilidži koje koristi naša klinika, objasnila je Vavra-Hadžiahmetović.