Općina Centar finansira sanaciju rasvjetnih tijela na objektu Akademije likovnih umjetnosti

U Općini Centar Sarajevo 8. septembra 2015. godine potpisan je protokol o realizaciji granta Akademiji likovnih umjetnosti. Dokument je u ime Općine Centar potpisao načelnik Dževad Bećirević, a u ime Akademije dekanesa Marina Finci.
Općina Centar finansira sanaciju rasvjetnih tijela na objektu Akademije likovnih umjetnosti

Općina Centar rebalansom budžeta za ovu godinu izdvojila je 3.000 KM za popravku i sanaciju rasvjetnih tijela vanjske iluminacije zgrade Akademije likovnih umjetnosti. Finci se zahvalila Općini Centar i načelniku Bećireviću na dosadašnjoj podršci ovoj visokoškolskoj ustanovi.

 

– Zgrada Akademije likovnih umjetnosti jedno je od najljepših zdanja u Sarajevu. Kako na Akademiji njegujemo lijepe i duhovne vrijednosti, nama je bitno, a vjerujem i ovom gradu, da ova zgrada ostane jedan od reprezenata Sarajeva. Općina Centar pokazuje kako lokalna zajednica brine o lijepom izgledu grada, istakla je Finci.

 

Prethodna uprava Akademije likovnih umjetnosti već je pokrenula proceduru odabira izvođača radova koji će sa prebacivanjem finansijskih sredstava, što se očekuje u narednih nekoliko dana, odmah započeti popravku i zamjenu rasvjetnih tijela vanjske iluminacije, tako da bi ovaj objekat vrlo brzo, a posebno noću, mogao pokazati svu svoju ljepotu.

 

Zgrada Akademije likovnih umjetnosti je izgrađena u romaničko-bizantijskom stilu 1899. godine kao Evangelistička crkva, prema nacrtima slavnog češkog arhitekte Karla Paržika.