Sanirano klizište u Trebevićkoj ulici

U Ulici Trebevićka na broju 98, u naselju Soukbunar, sanirano je klizište. Navedeni projekat realizovan je u okviru granta za sanaciju klizišta na području općine Centar Sarajevo.
Sanirano klizište u Trebevićkoj ulici

Ugovor o realizaciji granta, u ime Općine potpisao je načelnik Dževad Bećirević sa direktoricom Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Ljiljanom Pelidija. Za realizaciju i nadzor projekta bio je zadužen Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo koji je za izvođenje radova angažovao građevinsku firmu ''Harysco'' d.o.o.

 

Projekat sanacije klizišta na lokalitetu Trebevićka 98, koji je izradio Institut za geotehniku i geologiju Građevinskog fakulteta u Sarajevu, pokrenut je na osnovu zahtjeva Općine Centar Sarajevo, nakon čega je ustanovljeno da je došlo do klizanja terena, pri čemu je ugrožena stabilnost padine.

 

U toku sanacije klizišta izgrađen je novi potporni zid dužine 30 metara i dio zaštite padine iznad stambenog objekta Trebevićka broj 98 i Trebevićka bb, a napravljeni su i nasipi od kamenog materijala. Također je izgrađena zaštitna ograda visine 1,2 metara.

 

Realizacijom ovog projekta spriječen je nekontrolisani priliv i infiltracija površinskih voda u zoni klizišta i uklonjeni rizici obrušavanja kamenih blokova na stambene objekte.

 

Za navedene radove iz budžeta Općine Centar izdvojeno je 40.101 KM.