Narodna kuhinja „Stari Grad“ dobila novu opremu

Delegacija Općine Centar Sarajevo, koju su predvodili savjetnik načelnika Mustafa Resić, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Slaven Kovačević, te savjetnik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Haris Vlajčić, posjetili su 3. septembra 2015. godine Narodnu kuhinju „Stari Grad“ (Halači 6) u kojoj je upriličeno svečano otvorenje novoopremljenih i obnovljenih prostorija.
Narodna kuhinja „Stari Grad“ dobila novu opremu

 

Zahvaljujući donaciji Turske vojne misije u BiH, koji su za nabavku nove opreme izdvojili blizu 65.000 KM, završeno je renoviranje Narodne kuhinje.

 

Goste iz Općine Centar dočekala je upravnica Narodne kuhinje „Stari Grad“ Zilha Šeta, koja im je zaželjela srdačnu dobrodošlicu.

 

-Općina Centar ima posebno mjesto u našim srcima, jer već dugi niz godina sarađujemo i dobijamo značajnu finansijsku podršku od vas. Uvijek ste dobrodošli i hvala vam što ste vašim prisustvom uljepšali ovaj za nas jako bitan dan, istakla je Šeta.

Prema riječima Resića, Općina Centar Sarajevo i načelnik Dževad Bećirević godinama u kontinuitetu finansijski pomažu rad Narodne kuhinje „Stari Grad“ koja je u najtežim ratnim godinama opkoljenog Sarajeva, kao i nakon ratnih zbivanja, pomagala najtežim kategorijama stanovništva, onima kojima je hljeb potreban da bi preživjeli.

 

- To je jedna od onih organizacija, na čelu sa ženom heroinom Zilhom Šetom, upravnicom i dobitnicom Šestoaprilske nagrade, koja daje stalni, nesebični doprinos neposrednoj realizaciji socijalnih funkcija. Zato je Općina Centar i ove godine iz svog budžeta izdvojila 19.000 KM kako bi pomogla rad ove ustanove koja svakodnevno hrani mnogobrojne socijalno ugrožene sugrađane. Danas smo ovdje došli da i na ovaj način podržimo rad Narodne kuhinje i da se zajedno sa njima radujemo što su dobili i ovu vrstu donacije koja će im biti od velike pomoći, naglasio je Resić, dodajući da je moralna obaveza prisjetiti se prvaka Narodne kuhinje Ejuba Mrkve istaknutog ugostitelja sa Baščaršije i drugih ljudi koji su i ranije, ali i danas pružali istinsku podršku da ova ustanova uspješno ostvaruje svoju narodnu ulogu.

 

Kovačević je dodao da Općina Centar i Općinsko vijeće godinama pomažu Narodnu kuhinju.

-Mi smo iskoristili priliku da dođemo danas u posjetu i da na ovaj način pokažemo naše divljenje i poštovanje, kazao je Kovačević.

 

Svečanu vrpcu presjekao je šef turske vojne misije u BiH Savas Celepoglu koji je prošlog aprila, tokom posjete Narodnoj kuhinji, zajedno sa predstavnicima Turske vojne misije u BiH uočio ovaj problem, s kojim se su se oni svakodnevno suočavali, te su obećali pomoći. Obećanje je brzo i ispunjeno.

 

-U Narodnoj kuhinji „Stari Grad“ imali smo više projekata. Jedan od najljepših je upravo realizovan danas. Mi ćemo nastaviti pomagati, rekao je Celepoglu.

Tetka Zilha je kazala da su dugo čekali i čeznuli za ovakvim lijepim događajem.

 - Naša kuhinja koristila je stare stvari, peći koje koristimo još od rata i to nam je otežavalo rad. Dobili smo dobre peći, ušteda struje će biti blizu 50 posto. Zahvalni smo Bogu i donatorima jer su mnoge stvari automatizovane. Naša obaveza je da se sada još više potrudimo, da pomognemo što većem broju ljudi. U našoj kuhinji se svakodnevno pripremaju obroci za 1.250 osoba, a mnogima od njih to je jedini obrok u toku dana, navodi Šeta.

 

Ovom prilikom Tetka Zilha je predstavnicima Turske vojne misije u BiH, u znak zahvalnosti za uspješnu dugogodišnju saradnju, uručila bakarni bosanski sahan - rad eminentnog sarajevskog kazandžije-majstora Nasira Jabučara, koji je prisutvovao ovom događaju kao predsjednik skupštine Narodne kuhinje „Stari Grad“ i koji je također zahvalan na ovoj današnjoj donaciji.