Centar za kulturu priprema niz projekata za najmlađe

Javna ustanova Centar za kulturu „Sarajevo“, uz podršku Općine Centar koja je osnivač ove ustanove, u prethodnom periodu realizovala je niz projekata iz oblasti muzike, likovne umjetnosti, književnosti i scenskog pokreta. Prema riječima Senada Bostandžića, direktora JU Centar za kulturu, u narednom periodu planirano je mnoštvo različitih aktivnosti, namijenjenih prije svega, najmlađim stanovnicima općine Centar.
Centar za kulturu priprema niz projekata za najmlađe

-U Centru za mlade na Gorici u toku je radionica osnove video-produkcije koju realiziramo u saradnji sa Akademijom scenskih umjetnosti. Polaznici navedene radionice su napravili mali film u trajanju od jedne minute i on će biti prezentiran u narednih desetak dana. Nadam se da je ovo početak uspješne saradnje JU Centar za kulturu i Akademije scenskih umjetnosti, kazao je Bostandžić.

 

Tu je i novi multimedijalni projekat, škola glume, koja bi, kako je istakao Bostandžić, do kraja godine trebala da gostuje i prezentira svoju predstavu „Pipov tajni prolaz“ u jednom od gradova BiH.

 

-U planu je i takmičenje plesnih grupa učenika srednjih škola iz općine Centar, izložba likovnih radova polaznika likovne škole iz Centra za mlade koji su početkom juna boravili u Počitelju i koji će nam kroz ovu izložbu prezentirati ono što su zabilježili u ovom predivnom gradu, naglasio je Bostandžić.

 

U Centru za kulturu između ostalog planirana je književna radionica, škola pjevanja u okviru koje je predviđeno snimanje jedne kompozicije, početak dječije nedjelje, književni karavan po osnovnim školama u Centru, posjete Bošnjačkom institutu i realizacija predstave „Titiz i Džomet“ za učenike osnovnih škola i vrtića.

 

U proteklom periodu održana je izložba dječijih crteža, polaznika likovne radionice kod spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva. Prema riječima Bostandžića riječ je o izložbi koju su realizirali najmlađi polaznici likovne sekcije uz pomoć štićenika Dječijeg Doma Bjelave.