Čestitka povodom 23. godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH

Prije 23 godine, 1. septembra 1992. godine, formiran je Prvi korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine, jedan od sedam korpusa Armije RBiH formiranih sa ciljem da očuvamo slobodu i odbranimo jedinu nam domovinu.
Čestitka povodom 23. godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH

Taj septembar 1992. godine rođendan je svih nas koji smo opstali i preživjeli u najvećem koncentracionom logoru u svjetskoj historiji nakon Drugog svjetskog rata, rođendan jer smo iz agresorskog obruča izašli kao pobjednici. Zato taj rođendan trebamo slaviti svaki dan.

O našim šehidima i poginulim borcima, ratnim vojnim invalidima, saborcima, sestrama i majkama temeljima odbrane naše države, trebamo misliti i govoriti svaki dan i odavati im najdublje poštovanje. Jer, da nije bilo njih, danas ne bi bilo ni države Bosne i Hercegovine, ne bi bilo naše slobode niti evropske perspektive. Našim mladim generacijama trebamo prenositi istinu o značaju svakog pripadnika Armije RBiH, o svakoj borbi i svakom podvigu koji su naši saborci napravili nad daleko opremljenijim agresorom.

Svjestan sam da položaj šehidskih i porodica poginulih boraca, ali i naših saboraca nije onakav kakav treba i kakav želimo da bude. Ali, na nama je da to stalno poboljšavamo. Oni koji su najzaslužniji za temelje Bosne i Hercegovine i našu slobodu moraju dobiti odgovarajući status.

Povodom obilježavanja 23. godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije Republike BiH, upućujem iskrene čestitke svim bivšim pripadnicima 1. korpusa, porodicama šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima i demobilisanim borcima.
Našim šehidima i poginulim borcima neka je vječni rahmet i slava i veliko hvala za sve ono što su učinili da bismo živjeli u slobodnoj, nezavisnoj i suverenoj državi Bosni i Hercegovini.

 

 

Doc.dr. Nedžad Ajnadžić

Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sarajevo

Ratni komandant Prvog korpusa Armije RBiH