Općina Centar će pomoći opstanak institucija kulture

Najveća i najznačajnija muzejska institucija u BiH, Zemaljski muzej, zatvoren je već skoro tri godine. Ministarstvo civilnih poslova BiH uputilo je prijedlog Memoranduma o razumijevanju s ciljem podrške ustanovama kulture. Pomenuti Memorandum upućen je na adresu federalnih ministarstava obrazovanja i nauke, kulture i sporta, Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo, Gradu Sarajevu i općinama Centar, Stari Grad, Novo Sarajevo, Novi Grad i Ilidža.
Općina Centar će pomoći opstanak institucija kulture

Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević za narednu sjednicu Općinskog vijeća Centar pripremio je pozitivan prijedlog o prihvatanju Memoranduma o razumijevanju kojim bi Općina Centar na godišnjem nivou izdvajala 150 hiljada maraka za finansiranje ustanova kulture od značaja za BiH u periodu 2016. do 2018. godine.

 

-U vezi sa aktuelnom problematikom borbe za očuvanje institucija kulture od značaja za BiH u koju je uključen veliki broj građana BiH iz svih slojeva društva, počevši od kulture, nauke, umjetnosti... i u situaciji u kojoj je uvedeno dežurstvo u Zemaljskom muzeju BiH, kako bi se još jednom skrenula pažnja na situaciju u kojoj je Muzej već duže zatvoren za posjetioce, što predstavlja nacionalnu sramotu, Općina Centar je spremna dati doprinos u očuvanju, razvoju i obavljanju djelatnosti ovih institucija, naglasio je Bećirević.

 

Ni ostalih šest institucija, prema riječima načelnika Bećirevića, ne smiju biti zanemarene, jer svaka od njih predstavlja i čuva nacionalno blago.

 

-Sve to su institucije koje imaju izvanredne potencijale za razvoj kulturne misije, obrazovanja i nauke, ali i prezentacije i promocije naše zemlje i njenog kulturno-historijskog naslijeđa. Mi u Općini Centar cijenimo da je njihov rad od presudnog značaja i za razvoj turizma, kazao je Bećirević.

 

Koliko je Općina čvrsto opredijeljena da se pomogne opstanak institucija kulture govori i podatak da je načelnik Bećirević prošle godine u martu, samo mjesec nakon demonstracija građana u kojima je zgrada Općine Centar zapaljena i uništena, posjetio Zemaljski muzej i u muzeju zatvorenom za javnost i posjetioce direktoru prof.dr. Adnanu Busuladžiću uručio donaciju od 20 hiljada maraka kako bi se preduzele mjere na zaštiti ogromnog kulturnog blaga od propadanja i nestanka. Tom prilikom načelnik Bećirević je uputio apel svim institucijama da se konačno krene u sistemsko rješavanje problema statusa Zemaljskog muzeja BiH i ostalih šest institucija kulture.