Na tri lokacije u Centru postavljeno šest solarnih klupa

Ispred pješačkog mosta „Festina lente – Požuri polako“, 17. augusta 2015. godine, Alma Sadović, pomoćnica načelnika za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar zajedno sa Irene Westman (Ajrini Vestman), savjetnicom u Ambasadi Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini, svečano je otkrila postavljene pametne LED klupe, čime je zvanično započela manifestacija pod nazivom „EnviroDay – PriroDan“, festivalski dan posvećen zaštiti okoliša.
Na tri lokacije u Centru postavljeno šest solarnih klupa

 

Osim na ovoj lokaciji solarne klupe su također postavljene i ispred Narodnog pozorišta na Pozorišnom trgu – Susan Sontag, te ispred Sarajevo City Centra na Marijin Dvoru. Projekat realizuje Program UN-a za zaštitu okoliša (UNEP) i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u saradnji sa Sarajevo Film Festivalom i Općinom Centar, te uz finansijsku podršku Ambasade Švedske.

 

– Kroz prezentaciju ovakvih projekata Švedska ambasada želi pokazati koje su prednosti korištenja zelene tehnologije i na koji način se urbani način života može poboljšati pametnim korištenjem energije. Švedska vlada je posvećena i podržava projekte koji štite okoliš i sprečavaju uticaj klimatskih promjena. Nadam se da će stanovnici ovog grada i posjetioci uživati sjedeći na klupama na kojima mogu za to vrijeme puniti svoje smart uređaje, kazala je Westman.

 

Zahira Virani, zamjenica rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH je ovom prilikom istakla da se u Bosni i Hercegovini na energiju troši skoro 20 posto bruto društvenog proizvoda, što je tri puta više od ostalih zemalja u Zapadnoj Evropi.

 

– U UNDP-u pokušavamo smanjiti troškove kroz efikasniju upotrebu obnovljivih izvora energije. Ove klupe su dio većeg projekta u vrijednosti od gotovo 17 miliona KM kojeg smo pokrenuli u saradnji sa Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH, Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske i Vladom Švedske, naglasila je Virani.

 

O mogućnostima koje imaju novopostavljene solarne klupe govorio je Ivan Mrvoš, idejni autor i student prve godine Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu.

 

–Riječ je o energetski neovisnim klupama na kojima se nalaze solarne ploče pomoću kojih tokom dana prikupljaju sunčevu svjetlost, čija se energija akumulira u baterijama koje se nalaze u klupi. Korisnici klupa tu energiju mogu iskoristiti za punjenje svojih mobitela i tableta. Klupe noću služe i kao javna gradska rasvjeta, objasnio je Mrvoš.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti