Općina Centar obezbijedila besplatnu rehabilitaciju djece sa poteškoćama u razvoju

Razne analize, koje su provedene u organizaciji UNESCO-a, pokazale su da se čak deset posto djece rađa sa nekim psihofizičkim teškoćama ili se to pak stiče u toku života.
Općina Centar obezbijedila besplatnu rehabilitaciju djece sa poteškoćama u razvoju

Ovaj prilično veliki postotak bio je dovoljan poticaj za Općinu Centar da se kao lokalna zajednica uključi u rješavanje ovog problema. Stavljajući osobe s invaliditetom i djecu sa razvojnim poteškoćama u fokus svojih aktivnosti, Općina Centar Sarajevo je iz budžeta za 2015. godinu Organizaciji Hope'87  izdvojila šest hiljada maraka za implementaciju projekta  „Medicinska podrška djeci sa posebnim potrebama općine Centar u svrhu poboljšanja razvoja njihove funkcionalne i fizičke osposobljenosti“.

Projekat pruža besplatne usluge rehabilitacije djece sa poteškoćama u razvoju sa područja Centra, to obuhvata fizikalnu terapiju i opće ambulantne medicinske usluge. Program fizikalnih terapija je koncipiran tako da svako dijete ima svoj termin u trajanju od 50 minuta i to dva puta sedmično.

Prema riječima sestre Ljiljane Alimajstorović, u prvoj grupi je bilo sedmero djece.

-U srijedu 12. augusta 2015. godine planiramo napraviti kontrolne preglede.  U cilju nam je da se što prije počne sa drugom grupom, ali još nemamo dovoljan broj kandidata. Podrška Općine Centar nam znači puno. Mi imamo sve aparate za fizikalnu terapiju, osim bazena, imamo sve aparate i sva sredstva za okupacionu terapiju, pogotovo koja se provodi kod djece s poteškoćama u razvoju. Također,  imamo termine da pacijenti ne čekaju, adekvatan, čist i uređen prostor i jedino što nam je problem je manji odziv djece, kazala je Alimajstorović.

Ovom prilikom Alimajstorović je pozvala sve zainteresirane porodice djece sa razvojnim poteškoćama sa područja općine Centar da se prijave za usluge besplatne medicinske rehabilitacije na kontakt telefone: 033 445 181 i 061 481 477.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti