Općina Centar finansijski podržava obilježavanje 450 godina postojanja Jevrejske opštine Sarajevo

U prostorijama Jevrejske opštine Sarajevo, u srijedu 5. augusta 2015. godine potpisan je protokol o realizaciji sredstava u iznosu od 10.000 KM koje su iz budžeta Općine Centar dodijeljene Jevrejskoj opštini Sarajevo.

Ova donacija bit će iskorištena za organizaciju Svečanog koncerta Sarajevske filharmonije u Narodnom pozorištu i Međunarodne naučne konferencije koje će biti upriličene povodom obilježavanja 450 godina neprekidnog postojanja Jevrejske opštine u Sarajevu.

U ime Općine Centar protokol je potpisao načelnik Dževad Bećirević, a u ime Jevrejske opštine Sarajevo to je učinio predsjednik ove ustanove Boris Kožemjakin.

Potpisivanju dokumenta prisustvovali su Jasna Beba, sekretar Općinskog organa uprave, Mustafa Resić, savjetnik Općinskog načelnika i Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice BiH.

Beba je izrazila zadovoljstvo što Općina Centar ima mogućnost da podrži ovakve aktivnosti.

-Nama je veliko zadovoljstvo što smo u situaciji da možemo pomoći i posebna nam je čast što je to u periodu obilježavanja ovakvog jubileja. Nastojat ćemo u duhu dobrih komšija da naša pomoć, u skladu sa mogućnostima, traje i u narednom periodu, istakla je Beba.

Predsjednik Kožemjakin se zahvalio načelniku Bećireviću i Općini Centar za donaciju.

-Općina Centar je društveno-politička zajednica koja je prva pritekla u pomoć Jevrejskoj zajednici odnosno Jevrejskoj opštini Sarajevo kako bi na dostojanstven način obilježili za nas veliki jubilej. Mi se prostorno ne nalazimo na području općine Centar, ali ova lokalna zajednica je uvijek pomagala naše aktivnosti. Nadamo se da će poučeni odnosom koji Općina Centar ima prema Jevrejskoj opštini, ali i prema drugim vjerskim zajednicama, i ostale lokalne zajednice pronaći modus da se i one uključe, ne samo u finansijskom smislu nego u smislu pomoći da sarajevski način života, odnosno komšiluk ostane kao trajna tradicija njegovan, jer je na takvim osnovama opstalo jevrejsko stanovništvo u gradu, naglasio je Kožemjakin.

Dobru saradnju sa Općinom Centar pohvalio je i Finci.

-Ovo je jedna u nizu razmjena posjeta koje imamo sa predstavnicima Općine Centar. Naša godišnjica je pala u ekonomski nezgodno vrijeme i svjesni smo da je kriza zahvatila sve segmente i nivoe vlasti, tako da nije lako. Načelniku Bećireviću i Općini Centar hvala na razumijevanju, na brzom reagovanju i saradnji koja se već godinama odvija  i vjerujem da bi ovo mogao da bude urnek kako bi trebale sve jedinice lokalne samouprave da se odnose prema vjerskim zajednicama, bez obzira da li se radi o velikim ili malim zajednicama, kazao je Finci.

 

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti