Počast za ubijene civile u Jukićevoj ulici

U organizaciji Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992–1995. obilježena je 23. godišnjica stradanja pet naših sugrađana, od kojih dvoje djece, koji su poginuli u Jukićevoj ulici kod broja 169 od agresorske granate.

Članovi porodica poginulih, komšije i prijatelji te predstavnici Općine Centar položili su 31. jula 2015. godine cvijeće kod spomen-ploče u Jukićevoj ulici i odali počast nevinim žrtvama. U ime Općine Centar cvijeće su položili Mustafa Resić, savjetnik načelnika Dževada Bećirevića i Ibrahim Burazerović iz Službe za lokalnu samoupravu.

Na današnji dan prije 23 godine ubijeni su: Rizvan Kujundžić, Indira Kujundžić, Delveta Kujundžić, Hasija Kujundžić i dr. Mirjana Maksimović.

Polaganju cvijeća je prisustvovao i predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992–1995. Fikret Grabovica.

–Ovo je težak dan, međutim, mi moramo sačuvati istinu od zaborava i sjećanje na nevino stradale, jer ko zaboravi svoju prošlost on nema ni svoje budućnosti. Uz obilježavanje godišnjica stradanja civila, među kojima su i naša djeca, tražimo od pravosudnih organa da se zločinci kazne kako bi pravda koju godinama čekamo bila zadovoljena, ali to se do sada nije dogodilo– naveo je Grabovica.

Jedina preživjela koja je tog kobnog dana ratne 1992. godine bila zajedno sa poginulima je Emina Kujundžić, koju je njen brat Rizvan zaštitio svojim tijelom.

–Prošle godine sam obećala, a ove godine sam ispunila obećanje i uspjela, zahvaljujući podršci Općine Centar, dobrih ljudi, mojih prijatelja, izdati knjigu ''Svjedočenje''. Knjiga je doživjela drugo izdanje i prevod na engleski jezik– kazala je Kujundžić.

 

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti