Održana 35. sjednica Općinskog vijeća Centar

U četvrtak, 23. jula 2015. godine održana je 35. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar. Sjednicu je vodio doc. dr. Nedžad Ajnadžić, predsjedavajući Vijeća.
Održana 35. sjednica Općinskog vijeća Centar

 Vodosnabdijevanje Nahoreva

Na dnevnom redu i ove sjednice bilo je vodosnabdijevanje područja Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemovići i Selja. Po ranijem zaključku Općinskog vijeća, odgovorni projektant iz Instituta za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu Nijaz Lukovac prezentirao je vijećnicima projekte izgradnje vodovoda za pomenuta područja i to sa izvorišta Bijele stijene (općina Centar) i izvorišta Klanice (općina Stari Grad), kao i dopunu projekta krakom vodovodne mreže do Nahorevskih brda, čija izrada je u toku. Zaključeno je da se pomenuta prezentacija dostavi svim vijećnicima u elektronskoj formi, uz jasno vidljive izmjene na kojima insistira Općinsko vijeće a radi se o vodosnabdijevanju domaćinstava na području Nahorevskih brda.

Također je zaključeno da sve prijedloge i zahtjeve Udruženja građana ''Izvor'' treba razmotriti i uvažiti one koji su u skladu sa mogućim projektnim rješenjem i izvedbenim projektom vodosnabdijevanjem ovoga područja. Ispravke koje su verifikovane i usaglašene sa Udruženjem ''Izvor'' moraju biti ukomponovane u projekt Instituta. U aktivan odnos prema projektu i aktivnostima koje provodi Služba za prostorno uređenje, treba po odluci Općinskog vijeća sa prethodne sjednice uključiti Dževada Topića, vijećnika i Junuza Fazlagića u ime Udruženja ''Izvor''.

Općinsko vijeće je i na ovoj sjednici naglasilo da je riječ o projektu od životne važnosti za lokalno stanovništvo, i ponovo apostrofiralo princip da se mora obezbijediti da vodu dobiju sva ona domaćinstva koja je nemaju, a da treba izbjeći princip ''voda na vodu'' odnosno izbjeći ona domaćinstva koja već imaju vodu. Po zaključku Kolegija Općinskog vijeća, krajnji datum za početak izgradnje vodovoda je 31. august 2015. godine. Zadužena je Služba za prostorno uređenje da do tada dopunska riješenja u projektu za Nahorevska brda naknadno provede po hitnom postupku kroz tendersku proceduru.

 

Razješenje i izbor članova komisija Općinskog vijeća

Vijeće je razriješilo Edinu Latif članstva u Komisiji za poslovne prostorije i na njeno mjesto izabralo Adnu Sarač. Farah Sanela Karić je izabrana za zamjenika člana Komisije za provođenje javnog nadmetanja – licitacije za raspolaganje nekretninama u vlasništvu Općine Centar umjesto Edine Latif koja je razriješena te dužnosti. Članstva u Komisiji za odnose sa javnošću razriješena je Farah Sanela Karić i umjesto nje je izabrana Edina Dedić.  Sevdalija Hasanović i Šerif Rudalija razriješeni su članstva u Komisiji za boračka pitanja i na njihovo mjesto izabrani su Murat Škamo i Bećir Sirovina.

Sa dnevnog reda ove sjednice povučeni su prijedlozi odluka o razrješenju i imenovanju članova Općinske izborne komisije Centar i dogovoreno je da se o tome odlučuje na narednoj sjednici Vijeća početkom septembra.

Zakup poslovnih prostorija

Vijeće je usvojilo novu Odluku o obavljanju poslovnih djelatnosti u određenim ulicama na području općine Centar. U ovom dokumentu su pojedine odredbe usklađene sa novim federalnim Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti, Odlukom o klasifikaciji djelatnosti i drugim zakonskim aktima iz te oblasti. Kod izrade nove odluke imala se u vidu analiza postojećih ugostiteljskih sadržaja u određenim ulicama. Zadržana su određena rješenja koja su se u praksi pokazala kao odgovarajuća. Novom odlukom utvrđena je namjena poslovnih prostorija šireg centralnog područja sa većom mogućnosti obavljanja određenih djelatnosti. Za određeni broj ulica navedeno je koje se djelatnosti ne mogu obavljati zbog eventualnog narušavanja javnog reda i mira. Novom odlukom obuhvaćene su pojedine ulice koje nisu bile navedene u prethodnoj odluci, a izvršeno je i usklađivanje sa zakonom visine novčanih kazni za kršenje Odluke.

Odlučivanje o Prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama Odluke o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i prostorija Općine Centar odgođeno je za septembarsku sjednicu Općinskog vijeća.

 

Na ovoj sjednici je Vijeće donijelo odluke da, neposrednom pogodbom po osnovu prava prvenstva, dodijeli u zakup poslovne prostorije Općine na period od dvije godine, na sljedećim adresama: Dalmatinska 2/IV, Turhanija 6 (ugao Titova 8) i Mehmeda Spahe 12/I.

Poticaj zapošljavanju mladih

Na prijedlog Komisije za mlade, Općinsko vijeće je jednoglasno usvojilo Odluku o poticaju zapošljavanja mladih iz sredstava budžeta Općine Centar. Cilj donošenja ove odluke je poticaj poduzetništvu i samozapošljavanju nezaposlenih mladih osoba starosti do 35 godina sa područja općine Centar i to kroz sufinansiranje troškova pokretanja i razvoja vlastitog biznisa. Dodjela bespovratnih finansijskih sredstava budućim mladim poduzetnicima u skladu je sa usvojenom Strategijom prema mladima općine Centar i Akcionim planom. Odlukom je definisano ko mogu biti korisnici ovih sredstava, osnovni kriteriji za izbor poslovnih projekata, postupak dodjele, visina bespovratnih sredstava (maksimalno do 15.000 KM pojedinačno) i drugo. U budžetu Općine Centar za 2015. godinu za tu namjenu planirano je 50.000 KM.

Vezano za ovu odluku Vijeće je podržalo inicijativu da delegacija Komisije za mlade Općine Centar posjeti Općinu Tešanj gdje se vrlo uspješno primjenjuje odluka o poticaju zapošljavanja mladih iz sredstava općinskog budžeta.

Upravljanje lokalnim cestama

Na ovoj sjednici Općinsko vijeće je donijelo Odluku o visini i načinu plaćanja naknade za korištenje zemljišta u cestovnom pojasu i drugog zemljišta koje pripada javnim lokalnim i nekategorisanim cestama kojima upravlja Općina Centar.

Naglašeno je da donošenje ovog dokumenta predstavlja prvi korak ka preuzimanju upravljanja lokalnim i nekategorisanim cestama koje su, po Zakonu o cestama Federacije BiH i odlukom Vlade Kantona Sarajevo u septembru 2014. godine prešle u nadležnost općina. Usvajanjem Odluke o naknadama za korištenje zemljišta javnih cesta i cestovnog pojasa stvaraju se zakonske pretpostavke da Općina Centar, kao upravitelj cesta, ostvaruje prihode po tom osnovu koje je dužna ulagati u rekonstrukciju, sanaciju i poboljšanje uslova na cestama kojima upravlja. Odlukom koju je donijelo Općinsko vijeće Centar propisani su, između ostalog, iznosi naknada za korištenje zemljišta cestovnog pojasa i drugog zemljišta u svrhu parkiranja, postavljanja reklama, polaganja infrastrukurnih priključaka, izgradnju benzinskih pumpi s priključkom na javne ceste i drugo.

Povodom ove tačke dnevnog reda Vijeće je usvojilo zaključak da se sačini elaborat o privremenom korištenju javnih površina na području općine Centar za postavljanje reklamnih panoa i druge namjene.

Mjere za poboljšanje uvjeta rada mjesnih zajednica

Općinsko vijeće je usvojilo dopunu mjera za poboljšanje rada mjesnih zajednica, a koje su predložili Služba za lokalnu samoupravu i Komisija za mjesne zajednice i saradnju sa općinama i gradovima nakon analize stanja objekata sjedišta 15 mjesnih zajednica Općine Centar i potreba u cilju poboljšanja uvjeta rada. Na osnovu toga će biti određen redosljed prioriteta i koraka te sačinjen finansijski plan u skladu sa raspoloživim budžetskim sredstvima. Uporedo sa tim aktivnostima zaduženi su savjeti mjesnih zajednica da osmisle i predlože kreativne projekte koji će biti usmjereni na razne aktivnosti građana svih starosnih dobi i u svim segmentima društvenog života i poticati ih da se aktivno uključe i učestvuju u radu mjesnih zajednica, a samim tim i u sistemu odlučivanja.

 

Vijeće je na ovoj sjednici donijelo rješenja za dodjelu gradskog građevinskog zemljišta u svrhu legalizacije izgrađenih objekata, kao i odluke o prestanku statusa nepokretnosti u općoj upotrebi. Općinsko vijećnici su i na ovoj sjednici uputili brojna pitanja i inicijative.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti