Neophodno veće učešće lokalne zajednice u reformi obrazovanja

Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar doc. dr. Nedžad Ajnadžić održao je 14. jula 2015. godine u Mjesnoj zajednici ''Mejtaš-Bjelave'' (Čekaluša 7) sastanak sa predsjednicima savjeta i sekretarima 15 mjesnih zajednica Općine Centar o aktuelnim pitanjima i unapređivanju funkcionisanja jedinica mjesne samouprave.
Neophodno veće učešće lokalne zajednice u reformi obrazovanja

Na početku sastanka Ajnadžić se osvrnuo na prijedlog Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo da se kroz reforme školskog sistema i racionalizaciju smanji broj osnovnih škola na područjima općina Centar i Stari Grad. U Centru je planirano zatvaranje četiri osnovne škole: "Hasan Kikić" (MZ ''Ciglane-Gorica''), "Hasan Kaimija" (MZ ''Soukbunar''), "Silvije Strahimir Kranjčević" (MZ ''Mejtaš-Bjelave'') i "Vladislav Skarić" (MZ ''Skenderija-Podtekija'').

 

Tim povodom je Ajandžić podsjetio na presudu Ustavnog suda FBiH iz 2010. godine kojom se, između ostalog, nadležnost nad osnovnim i predškolskim obrazovanjem daje općinama kao jedinicama lokalne samouprave. –Ako se ikada provede odluka Ustavnog suda, Općina Centar neće ništa raditi po pitanju reorganizacije osnovnih škola već će samo učiniti da se poboljša nivo obrazovanja. Ukoliko se ne ispoštuje odluka Suda, stav  Općinskog vijeća Centar je da nema promjena u strukturi osnovnih i srednjih škola i da ovakve procese treba raditi na osnovu detaljne analize stanja i zajedno sa predstavnicima lokalne zajednice. Općina Centar se ne protivi vraćanju osnovnog i predškolskog obrazovanja u  njenu nadležnost. Naprotiv, mi podržavamo tu inicijativu. Nakon vaših sugestija i prijedloga, planiramo ovo pitanje staviti na dnevni red jedne od narednih sjednica Općinskog vijeća Centar– kazao je Ajnadžić.

 

Na sastanku je zaključeno da Općinsko vijeće Centar uputi nadležnim nivoima vlasti zahtjev da se provede odluka Ustavnog suda FBiH koja podrazumjeva vraćanje nadležnosti školstva lokalnoj zajednici, te je usvojen zaključak da treba provesti reorganizaciju predškolskog i osnovnog obrazovanja, ali uz temeljnu analizu i aktivnu ulogu lokalne zajednice.

 

Dopredsjedavajući Općinskog vijeća Slaven Kovačević je informisao da je radna grupa za ocjenu stanja objekata mjesnih zajednica završila obilazak na terenu i utvrdila 16 zaključaka koje će dostaviti Vijeću. Za realizaciju ovih zaključaka potrebno je u budžetu Općine Centar za narednu godinu planirati finansijska sredstva koja će biti raspoređena po prioritetima.

 

Predsjednik Komisija za mjesne zajednice i saradnju sa općinama i gradovima Samir Fazlić je informisao o pripremi pravilnika o izboru najboljeg savjeta i mjesne zajednice Općine Centar.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti