Sanacija klizišta u Nahorevskoj ulici do broja 125

Na području općine Centar u Nahorevskoj ulici kod broja 125 (Mjesna zajednica ''Pionirska dolina-Nahorevo''), u toku je sanacija klizišta koje se aktiviralo tokom prošlogodišnjih majskih poplava i postalo prijetnja za obližnje stambene objekte i za lokalnu saobraćajnicu iznad klizišta. Općina Centar je za realizaciju ovog projekta izdvojila 70.600 KM.
Sanacija klizišta u Nahorevskoj ulici do broja 125

–U toku su radovi na izgradnji dva armirano-betonska potporna zida, dužine 20 i 14 metara i visine dva do 3,50 metra, koji će spriječiti daljnje klizanje tla. U sklopu projekta sanacije klizišta bit će postavljeno 72 metra drenažnih cijevi za odvod podzemnih voda koje su uzrokovale klizanje tla, a zatim ćemo asfaltirati 100 metara makadamske saobraćajnice iznad izgrađenih potpornih zidova- rekao je koordinator za klizišta Fuad Babić iz Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo.

 

-Osim što ne moramo više strahovati od klizišta, sada ćemo dobiti i lijepo uređenu saobraćajnicu umjesto makadamskog lokalnog puta. Kamioni sa ogrjevom i građevinskim materijalom su ovdje teško dolazili zbog nepristupačnog puta. Prezadovoljna sam da nam Općina Centar asfaltira pristupnu saobraćajnicu u, slobodno mogu reći, jednom od ljepših dijelova grada– kazala je Mubera Čampara koja stanuje u Nahorevskoj ulici na broju 115.

 

Glavni projekt sanacije klizišta uradili su stručnjaci iz Instituta za geotehniku i geologiju Građevinskog fakulteta u Sarajevu. Zavod za izgradnju Kantona je kao realizator i nadzor projekta obavio kompletnu proceduru odabira izvođača radova, u ovom slučaju je to firma ''Mibral'', te pribavio potrebne saglasnosti za početak realizacije projekta. Geodetska snimanja je izvršila firma ''Geoprof'' d.o.o. Sarajevo, istražne radove na zemljištu je uradila firma ''Winner Project'' d.o.o. Sarajevo, a geomehanička ispitivanja uzoraka tla su povjerena firmi ''Geolab'' iz Sarajeva. 

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti