Općina Centar projekte Fonda memorijala podržala sa 25.000 KM

U ime načelnika Općine Centar Dževada Bećirevića, sekretar općinskog organa uprave Jasna Beba i savjetnik načelnika Mustafa Resić ugostili su 14. jula 2015. godine direktora Fonda Kantona Sarajevo za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen-obilježja žrtava genocida (Fond memorijala) Nurudina Džihu.
Općina Centar projekte Fonda memorijala podržala sa 25.000 KM

Tom prilikom Džiho je potpisao dva dokumenta na osnovu kojih će Općina Centar sa 25.000 KM sufinansirati projekte Fonda memorijala Kantona Sarajevo.

 

Sporazum u vrijednosti 20.000 KM, kojeg je ranije potpisao načelnik Dževad Bećirević, odnosi se na finansiranje izrade i postavljanja nišana i spomen-obilježja šehidima, poginulim braniteljima i umrlim veteranima rata Armije RBiH ukopanim na grobljima na području Kantona Sarajevo kojima upravlja Fond memorijala. Osim toga, potpisan je i protokol o realizaciji granta u iznosu od 5.000 KM iz budžeta Općine Centar za organizaciju 16. po redu manifestacije "Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2015."

 

Prema riječima direktora Džihe, sredstva koja Općina Centar izdvaja Fondu memorijala veoma su značajna. -Imamo velikih finansijskih problema, jer prošle godine za postavljanje nišana šehidima i veteranima nismo u budžetu Kantona Sarajevo dobili ni marku, a trebalo je postaviti 314 nišana. Da bi to realizovali morali smo odustati od određenih projekata. Općina Centar svake godine izdvaja značajna sredstva i pomaže nam kako bi mogli postaviti nišane i spomenike. U ovoj godini planiramo postaviti 286 nišana i spomenika. Zahvaljujem se načelniku Bećireviću i Općinskom vijeću na velikoj finansijskoj podršci Fondu. Također, Općina Centar svake, pa i ove godine pomaže organizaciju manifestacije Odbrana BiH – Igman. Trebalo bi da druge lokalne zajednice slijede primjer Općine Centar- naglasio je Džiho.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti