Predstavnici Općine Centar i Gradske uprave dočekali učesnike maratona

Učesnici 11. biciklističkog maratona Bihać-Srebrenica, koji su 8. jula 2015. godine krenuli iz Bihaća na put dug oko 500 kilometara, stigli su u Sarajevo 9. jula u večernjim satima gdje ih je dočekala delegacija Općine Centar i Grada Sarajeva u kojoj su bili Mustafa Resić, savjetnik općinskog načelnika Dževada Bećirevića i, u ime Grada, savjetnici Nedžad Fazlija i Hajrudin Ibrahimović.
Predstavnici Općine Centar i Gradske uprave dočekali učesnike maratona

Učesnicima biciklističkog maratona dobrodošlicu je, u ime Općine Centar i Grada Sarajeva, poželio Mustafa Resić. -Raduje da vaša generacija pronosi istinsku plemenitost naše lijepe zemlje, da ste ovim maratonom od Une do Drine ugradili sebe u cvijet Srebrenice vjerujući u njenu sretnu budućnost. Od izuzetnog historijskog značaja je da su Kongres SAD i Evropski parlament usvojili Rezoluciju o genocidu u Srebrenici čime je, nakon presude Haškog suda, i na ovaj način prihvaćena istina o Srebrenici i iskazana odlučnost demokratskog svijeta o tome da se srebrenički genocid ne može i ne smije zaboraviti– rekao je Resić i učesnicima maratona zaželio sretan nastavak puta do Potočara u spomen na najveću tragediju Evrope na kraju 20. stoljeća.

 

Ovom prilikom su predstavnici Općine Centar, Grada Sarajeva zajedno sa učesnicima biciklističkog maratona položili cvijeće ispred spomen-obilježja na šehidskom mezarju na pomoćnom stadionu Koševo i odali dužnu počast svim stradalim tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu i grad Sarajevo.

 

Jedan od učesnika maratona je i Senad Bečković, član Biciklističkog kluba ''Trek Team'' iz Sarajeva. –Sa nama je iz Bihaća, kao i svake godine, krenula grupa rudara iz Velenja u Sloveniji. Iz Bihaća je jučer krenulo i 30 maratonaca koji će istrčati 500 kilometara dugu dionicu do Potočara. Svi imamo jednu misiju - da se i na sportski način obilježi godišnjica genocida u Srebrenici- istakao je Bečković.

 

Ermin Lipović, predsjednik Kluba ekstremnih sportova ''Limit'', koji je organizator biciklističkog maratona, izjavio je po dolasku u Sarajevo da se svake godine prijavljuje sve veći broj biciklista. –Ove godine, iako je mjesec ramazan, imamo prijavljena 232 učesnika iz devet zemalja. Najmlađi ima 13 godina, a najstariji 75 godina. Ponosni smo što na ovakav način odajemo počast žrtvama srebreničkog genocida– kazao je Lipović.

 

Učesnici biciklističkog maratona su rano jutros krenuli iz Sarajeva ka Srebrenici. Na toj dionici dugoj 161 kilometar ići će relacijom  Sarajevo - Semizovac – Ivančići – Olovo - Kladanj – Vlasenica – Milići – Srebrenica. Njihov dolazak u Potočare se očekuje večeras.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti