Finansijska podrška projektu Muzeja ''Alija Izetbegović''

Općina Centar je iz budžeta izdvojila 5.000 KM za projekt ''Govorna historija'' kojeg će realizirati Muzej ''Alija Izetbegović'' u 2015. godini. Protokol o realizaciji ovih sredstava potpisali su u Općini Centar 2. jula 2015. godine načelnik Dževad Bećirević i direktor Muzeja Adnan Žiško.
Finansijska podrška projektu Muzeja ''Alija Izetbegović''

Uz riječi zahvalnosti načelniku Bećireviću i predsjedavajućem Općinskog vijeća doc. dr. Nedžadu Ajnadžiću na podršci koju Općina Centar pruža Muzeju za realizaciju nekih projekata, direktor Žiško je naglasio: –Nama ovakve donacije puno znače, jer nam Kanton Sarajevo, kao naš osnivač i finansijer, kontinuirano ne uplaćuje sve njegove obaveze. Stoga Muzej nikada nije u potpunosti doživio kadrovski i tehnički napredak, posebno kada je riječ o stalnoj postavci o životu, liku i djelu predsjednika i vrhovnog komandanta Armije RBiH Alije Izetbegovića. Projekt ''Govorna historija'' je veoma značajan dokumentarni film u kojem će organizatori otpora, koji su direktno bili uključeni u odbranu Republike Bosne i Hercegovine od agresije, govoriti o historijatu nastanka Armije RBiH i periodu odbrane. Po okončanju projekta planiramo da dokumentarni film prikazujemo učenicima osnovnih i srednjih škola, kako ne bi postojao vakum u pamćenju naroda o dešavanjima od 1992. do 1995. godine, posebno kod generacija koje dolaze- rekao je Žiško prilikom potpisivanja protokola. 

 

Općina Centar je prošle godine Muzeju ''Alija Izetbegović'' donirala 5.000 KM za snimanje dokumentarnog filma pod nazivom ''Majstori slobode'', a 2013. godine 7.000 KM za završnu fazu dokumentarnog filma povodom 30. godišnjice ''Sarajevskog procesa''.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti