Općina Centar nastavlja pomagati izgradnju Roditeljske kuće na Jezeru

U prostorijama buduće Roditeljske kuće u krugu Pedijatrijske klinike Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu, načelnik Općine Centar Dževad Bećirević i predsjednica Udruženja ''Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH'' Lejla Kamerić potpisali su 6. jula 2015. godine protokol o općinskoj donaciji u iznosu od 20.000 KM.
Općina Centar nastavlja pomagati izgradnju Roditeljske kuće na Jezeru

Ova sredstva dodijeljena Udruženju će biti utrošena za nastavak izgradnje ''Roditeljske kuće'' na Jezeru gdje će boraviti roditelji sa djecom koja dolaze na Pedijatrijsku kliniku na liječenje a žive van Kantona Sarajevo.

 

Izgradnja je počela u martu prošle godine. Vrijednost radova je procijenjena na 1.200.000 KM i za završetak projekta nedostaje još 250.000 KM za unutrašnje uređenje objekta i njegovo opremanje.

 

-Ovo je jedan od najhumanijih projekata koji se dešava u posljednje vrijeme u općini Centar, stoga je naša dužnost da finansijski pomognemo. Prošle godine smo donirali simbolična sredstva, a planiramo i u narednoj izdvojiti određeni iznos kako bi projekt priveli kraju i kako bi roditelji bolesne djece koja dolaze van Sarajeva, a nažalost takve djece ima jako puno, mogli boraviti ovdje i biti bliže njihovoj djeci. Pošto ova sredstva nisu dovoljna za završetak projekta, pozivam sve prijatelje i ljude dobre volje da pomognu izgradnju Roditeljske kuće– rekao je načelnik Bećirević.

 

Lejla Kamerić je izjavila da Općina Centar treba da služi za primjer drugima, jer se radi o jednoj od značajnijih donacija. Predsjednica Udruženja ''Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH'' je dodala da su u dosadašnjem toku izgradnje objekta završeni grubi građevinski radovi i ugrađena vanjska stolarija. -Trenutno se vrši ugradnja instalacija vode i grijanja, a uskoro će početi i postavljanje elektroinstalacija. Završetak radova najviše zavisi od priliva finansijskih sredstava- kazala je Kamerić.

 

Roditeljska kuća je površine 666 kvadratnih metara i ima tri kata. U njoj će biti deset apartmana, multifunkcionalna prostorija s igraonom i dnevnim boravkom, zajednička kuhinja i trpezarija, sala za sastanke i fizikalne vježbe te prostorije za psihologa i Udruženje. Godišnje u Federaciji BiH od raznih vrsta karcinoma oboli između 50 i 60 djece od koje 80% živi izvan Kantona Sarajevo.

 

Današnjem potpisivanju protokola je prisustvovao i Osmo Babić, pomoćnik načelnika za rad, zdravstvo i socijalna pitanja Općine Centar.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti