Obilježena godišnjica pogibije civila na Kobiljoj glavi

U organizaciji Udruženja civilnih žrtava rata općine Vogošća, 3. jula 2015. godine su porodice i prijatelji poginulih, članovi Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. te predstavnici općina Vogošća i Centar položili cvijeće i odali počast za sedam civila koji su poginuli na današnji dan 1992. godine od agresorske granate u Ulici novi rezervoar b.b. u općini Vogošća.
Obilježena godišnjica pogibije civila na Kobiljoj glavi

U ime Općine Centar cvijeće je položio doc. dr. Nedžad Ajnadžić, predsjedavajući Općinskog vijeća Centar.

 

-Danas smo organizovali polaganje cvijeća na mjestu koje naš narod zove ''trešnja'' kako bismo obilježili stradanje nedužnih civila, među njima i troje djece, koji su poginuli od granate ispaljene sa agresorskih položaja u Ulici Mitra Šućura na Hotonju. U okviru obilježavanja Dana civilnih žrtava rata općine Vogošća – 3. jula, naše udruženje je organizovalo i polaganje cvijeća ispred Kulturno-sportskog centra u Vogošći, centralnu manifestaciju u vogošćanskom velikom parku i tevhid u Adil-begovoj džamiji na Kobiljoj glavi za sve poginule civile sa naše općine tokom proteklog rata- izjavio je Fehim Merdan, sekretar Udruženja civilnih žrtava rata općine Vogošća.

 

Polaganju cvijeća je prisustvovao i Omer Edo Hadrović, predsjednik Udruženja ''Haber'', koji je tog julskog dana izgubio majku Fatimu i strinu Eminu. -Kad god dođem na ovo mjesto duša me zaboli, jer su ubijeni nedužni ljudi kad su došli brati trešnju koja je te godine izuzetno rodila. Dan prije pogibije majka me posjetila u bolnici i kazala da će sutra ubrati i donijeti mi trešnje. Sudbina je htjela da pogine zajedno sa našim komšijama, a od iste granate ranjeni su moj otac i supruga poginulog Kadira Kormana– kazao je Hadrović.

 

Od ispaljene granate 3. jula 1992. na Kobiljoj glavi poginuli su: Adela Memeledžija (1978), Fikret Avdagić (1975), Muamer Delalić (1974), Kadir Korman (1955), Vahid Hasanović (1953), Emina Hadrović (1960) i Fatima Hadrović (1949).

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti