Održana 34. sjednica Općinskog vijeća Centar

U četvrtak, 25. juna 2015. godine održana je 34. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar. Zasjedanje je vodio doc. dr. Nedžad Ajnadžić, predsjedavajući Vijeća.
Održana 34. sjednica Općinskog vijeća Centar

 

Vodosnabdijevanje Nahoreva

Vijećnici su i na ovoj sjednici informisani o aktivnostima na realizaciji projekta izgradnje vodovoda za područja Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemovići i Selja, i to sa izvorišta Bijele stijene (općina Centar) i izvorišta Klanice (općina Stari Grad).

 

Pomoćnica načelnika za prostorno uređenje i komunalne poslove Alma Sadović je informisala da su, nakon primjedbi lokalnih žitelja – članova udruženja ''Izvor života i zdravlja'' da projekt vodosnabdijevanja nije obuhvatio naselje Nahorevska brda, održani sastanci predstavnika Općine sa odgovornim projektantima iz Instituta za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu kojom prilikom je dogovoreno da se uradi dopuna projekta kojom će biti obuhvaćen krak vodovoda za Nahorevska brda.

 

Na ovoj sjednici Općinskog vijeća usvojeni su zaključci da se odmah pristupi korekciji projekta te da se uporedo nastave sve aktivnosti po osnovu provođenja javnog interesa za projekt vodosnabdijevanja navedenih područja (urbanistička saglasnost, građevinska dozvola i drugo). Osim toga, potrebno je ubrzati provođenje procedure eksproprijacije zemljišta te da radovi na izgradnji vodovoda započnu 1. septembra ove godine. Vijeće je formiralo koordinacioni tim (u čijem sastavu su predsjedavajući Ajnadžić, dopredsjedavajući Kovačević i savjetnik Mustafa Resić ) koji će pomoći da se ubrzaju sve aktivnosti. Zadužena je nadležna služba da za sjednicu Općinskog vijeća pripremi prezentaciju projekata vodosnabdijevanja područja Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemovići i Selja sa oba pomenuta izvorišta.

 

Kad je riječ o rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, Općinsko vijeće je na ovoj sjednici donijelo Odluku o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju vodovoda Nahorevo sa izvorišta Bijele stijene, imajući u vidu da je neophodno provesti postupak eksproprijacije zemljišta u svrhu izgradnje pumpne stanice odnosno rezervoara, kao i radi utvrđivanja prava služnosti u korist Općine Centar.

 

Dokument okvirnog budžeta Općine 2016-2018.

Vijeće je primilo k znanju Dokument okvirnog budžeta (DOB) Općine Centar za period 2016-2018. godine. Naime, Zakonom o budžetima u Federaciji BiH propisana je obaveza srednjoročnog planiranja budžeta odnosno izrada projekcije ekonomskog i fiskalnog položaja općine u trogodišnjem periodu, te da prema budžetskom kalendaru takav dokument treba usvojiti do 30. juna tekuće godine. DOB Općine Centar ujedno predstavlja preliminarni nacrt budžeta za 2016. godinu i sadrži početne projekcije budžeta za 2017. i 2018. godinu. Pri njegovoj izradi kao osnova korištena je Strategija razvoja Općine Centar te ocjene stanja, specifičnosti lokalnog razvoja i vizija razvoja središnje gradske općine.

 

Građevinsko zemljište

Na ovoj sjednici Općinsko vijeće je donijelo Odluku o načinu i uslovima prodaje neizgrađenog građevinskog zemljišta u svrhu izgradnje poslovnog objekta komercijalne djelatnosti K-9 planiranog izmjenama i dopunama Regulacionog plana Poslovna zona Šip (u okviru kojeg su propisani arhitektonsko-urbanistički uvjeti za izgradnju objekta). Odlukom je propisano da se predmetno zemljište površine 3.201 m2  prodaje putem javnog nadmetanja - licitacije nakon objavljivanja javnog konkursa, a početna prodajna cijena je 960.300 KM.

Vijeće je donijelo rješenje o preuzimanju neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta (površine 345 m2) od Gradske ciglane Sarajevo u korist Općine Centar  radi privođenja zemljišta trajnoj namjeni – izgradnje pristupnog puta objektima sa sjeverne strane bivše Ambasade SAD u Ulici Husrefa Redžića.

 

Zakup poslovnih prostorija

Odlukom Općinskog vijeća, neposrednom pogodbom po osnovu prava prvenstva, poslovne prostorije u Titovoj ulici 33 (površine 176 m2) dodijeljene su u petogodišnji zakup pravnom licu ''Astra'' d.o.o. Sarajevo sa iznosom zakupnine od 42 KM/m2 za prodajni i 21 KM/m2 za magacinski prostor. Novi zakupac je preuzeo obavezu izmirenja duga zakupnine dosadašnjeg zakupca ''Sarajevotekstil'' d.d. Sarajevo.

 

Centar za zdravo starenje

Vijeće je ovlastilo općinskog načelnika da, u ime Općine Centar, može potpisati Memorandum o razumijevanju sa Udruženjem ''Partnerstvo za javno zdravlje'' u svrhu implementacije projekta ''Centar za zdravo starenje'' Općine Centar. Na temelju ovog dokumenta bio bi zaključen ugovor o partnerstvu kojim bi se definisala međusobna prava, obaveze i odgovornosti.

U Općini Centar je u toku adaptacija prostorija u Titovoj ulici 12 gdje će biti otvoren Centar za zdravo starenje koji ima za cilj poboljšanje kvaliteta života starijih osoba i animirati ih da što više sudjeluju u društvenim aktivnostima i kvalitetno, zdravo i aktivno provode slobodno vrijeme. Jedan od ciljeva projekta je uspostaviti timove u zajednici koji će pružati informacije toj populaciji i formirati mrežu za zastupanje potreba i interesa građana treće životne dobi. Udruženje ''Partnerstvo za javno zdravlje'' se pokazalo kao najbolje u realizaciji takvih projekata i koje je od predstavnika međunarodne zajednice ocijenjeno kao regionalni lider u razvijanju mreže centara za zdravo starenje koji su do sada otvoreni u Novom Sarajevu, Modriči, Domaljevcu.

 

Gold projekt

Vijećnici su primili k znanju informaciju o sadržaju i ciljevima GOLD projekta lokalnog ekonomskog razvoja. Općina Centar je jedna od 47 općina u BiH potpisnica Memoranduma o implementaciji GOLD projekta kojeg zajednički finansiraju USAID

(United States Agency for International Development) i Švedska međunarodna organizacija za razvoj (SIDA). Projekt će pružati podršku partnerskim općinama u unapređenju lokalnog ekonomskog razvoja, privlačenju investicija i otvaranju novih radnih mjesta, kao i pomoć u upravljanju javnim finansijama i unapređenju poslovnog ambijenta. Općina Centar je kao partner preuzela određene obaveze vezane za implementaciju projekta koje se prije svega odnose na razvoj ljudskih resursa – specijalista za LER (lokalni ekonomski razvoj), kao i mehanizme podrške lokalnom ekonomskog razvoju kroz osnivanje Lokalnog ekonomskog vijeća i Ureda za LER.

 

Vijećnik Mirza Zeković je obavijestio da je istupio iz Socijaldemokratske partije te da će ubuduće u Općinskom vijeću Centar djelovati kao nezavisni vijećnik.

 

 

I na ovoj sjednici vijećnici su uputili brojne inicijative, a o pojedinima se i glasalo. Tako je podržana inicijativa da se na prvu narednu sjednicu Općinskog vijeća stavi Informacija o planu racionalizacije u osnovnom obrazovanju i da se traži i od Skupštine Kantona Sarajevo da na prvoj narednoj sjednici raspravlja o toj izuzetno važnoj temi. Podršku Vijeća dobila je inicijativa da se od Kantonalnog ministarstva saobraćaja, MUP-a KS i Direkcije za ceste zatraži hitno poduzimanje mjera kako bi se povećala sigurnost saobraćaja u gradu, s obzirom na veliki broj nesreća sa smrtnim posljedicama. Usvojena je inicijativa da se od KJKP ''Vodovod i kanalizacija'' zatraži potpuna informacija o redukcijama u snabdijevanju pitkom vodom u općini Centar i gradu te da se od Gradskog vijeća Sarajeva zatraži da raspravlja o toj temi.

Općinsko vijeće je jednoglasno, sa 20 glasova „ZA“, usvojilo inicijativu koja glasi:

„Općinsko vijeće snažno podupire inicijativu kojom se traži energično djelovanje i provođenje brzih aktivnosti nadležnih državnih institucija na pravnoj zaštiti građana Bosne i Hercegovine uhapšenih u inostranstvu. Trenutno aktuelan slučaj Nasera Orića u Švicarskoj. Usvojen je prijedlog da se ova inicijativa uputi Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Predsjedništvu BiH i Vijeću ministara BiH“.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti