Sjećanje na legendarnog komandanta Safeta Zajku

U srijedu, 17. juna 2015. godine obilježena je 22. godišnjica od pogibije legendarnog komandanta Druge viteške motorizovane brigade Armije RBiH Safeta Zajke, koji je 17. juna 1993. godine na brdu Žuč poginuo prilikom izviđanja neprijateljskih položaja.
Sjećanje na legendarnog komandanta Safeta Zajku

Polaganjem cvijeća na njegov mezar u haremu Alipašine džamije, učenjem Fatihe i minutom šutnje prisutni su se prisjetili velikog heroja odbrane Sarajeva i države BiH koji je posthumno odlikovan najvećim ratnim priznanjem ''Zlatni ljiljan'', a ukazom Predsjedništva RBiH od 14. aprila 1994. godine odlikovan je i ordenom heroja. U januaru 1996. posthumno mu je dodijeljen i čin brigadnog generala.
Cvijeće su položili članovi porodice Safeta Zajke te delegacije Vijeća ministara BiH, Kantona Sarajevo, općina Novi Grad i Centar, Koordinacionog odbora boračkih udruženja KS te Brigadnih udruženja Prvog korpusa Armije RBiH. U ime Općine Centar cvijeće je položio Adil Katica, savjetnik predsjedavajućeg Općinskog vijeća.


Tokom dana cvijeće je položeno i na mjestu pogibije na Mijatovića kosi na brdu Žuč, a potom kod spomen-obilježja ispred zgrade Općine Novi Grad gdje je, između ostalih, cvijeće položio doc. dr. Nedžad Ajnadžić, predsjedavajući Općinskog vijeća Centar.

 

U organizaciji Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja ''Zlatni ljiljan'' i ''Zlatna policijska značka'' Kantona Sarajevo i Udruženja ''Druga viteška motorizovana brigada'' Novi Grad, u Domu mladih na Skenderiji održana je akademija u znak sjećanja na Safeta Zajku, Safeta Isovića i Salku Muratspahića - poginule heroje naše odbrambeno-oslobodilačke borbe. 

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti