Gosti iz Goražda posjetili Općinu Centar

Općinu Centar 17. juna 2015. godine posjetili su predstavnici Općine Goražde: Jelena Mirković, predsjedavajuća Općinskog vijeća i njen zamjenik Nedim Kunovac, predsjednik Komisije za rad sa mjesnim zajednicama Šemso Ferhatović i pomoćnica načelnika za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Samira Drakovac.
Gosti iz Goražda posjetili Općinu Centar

Domaćini u Općini Centar su im bili predsjedavajući Općinskog vijeća doc. dr. Nedžad Ajnadžić i dopredsjedavajući Vijeća Slaven Kovačević. Ova posjeta ima za cilj razmjenu dobrih iskustava i prakse te uspostavljanje trajne saradnje dvije lokalne zajednice.

 

-Nakon naše posjete Goraždu u februaru ove godine pokrenuli smo nekoliko konkretnih aktivnosti na uspostavljanju čvršće saradnje, od kojih bih izdvojio angažovanje stručnjaka iz Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo koji su na našu inicijativu obavili istraživanja na klizištu na području Goražda. Inače, Općina Centar je donirala 500.000 KM za pomoć poplavljenim općinama u cijeloj BiH i vjerovatno ćemo isti iznos izdvojiti u narednom rebalansu općinskog budžeta– rekao je Ajnadžić.

 

Dopredsjedavajući Kovačević je naglasio da bi općine, kao jedinice lokalne samouprave, puno bolje funkcionisale kada bi se ispoštovala odluka Ustavnog suda FBiH koja je naložila kantonima da 38 nadležnosti prenesu na općine. –Stoga je potrebno da zajedničkim snagama učinimo sve kako bismo dobili ove nadležnosti, s ciljem poboljšanja životnog standarda naših građana– kazao je Kovačević.

 

Uputivši riječi zahvalnosti na dosadašnjoj podršci Općine Centar, Samira Drakovac je informisala domaćine da su zahvaljujući stručnoj analizi velikog klizišta u Goraždu koju su uradili stručnjaci Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, aplicirali za finansijska sredstva koja im je odobrio Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u iznosu od pola miliona maraka koje će biti iskorištene za sanaciju pomenutog klizišta.

 

Na sastanku je pokrenuta inicijativa da predsjedavajući općinskih vijeća ili njihovi predstavnici postanu sastavni dio Saveza općina i gradova FBiH, kako bi upotpunili funkcionalnu poziciju načelnika i gradonačelnika koji se već nalaze u članstvu ovog saveza. Također je dogovoreno da Općina Centar predstavi svoje potencijale tokom ''Festivala prijateljstva'' u Goraždu.

 

Među domaćinima današnje posjete bili su i članovi Komisije Općinskog vijeća Centar za mjesne zajednice i saradnju sa općinama i gradovima, kao i pomoćnica načelnika za lokalnu samoupravu Mirsada Lingo.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti