Sjećanje na logoraše Nahoreva

U organizaciji Udruženja logoraša općina Centar i Stari Grad, 15. juna 2015. godine ispred Javne ustanove Psihijatrijska bolnica Jagomir (Nahorevska 248) polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje odata je počast poginulim borcima i logorašima sa područja Nahoreva koji su ratne 1992. godine bili zatočeni u prostorijama ove bolnice.
Sjećanje na logoraše Nahoreva

Obilježavanju 23. godišnjice tih događaja prisustvovali su u ime Općine Centar predsjedavajući Općinskog vijeća doc. dr. Nedžad Ajnadžić i dopredsjedavajući Slaven Kovačević, vijećnici Hamdija Hasanović i Suvad Kerla, savjetnici  Mustafa Resić i Adil Katica te pomoćnik načelnika za boračko-invalidsku zaštitu Đulaga Hamza. Cvijeće su položili i predstavnici JOB ''Unija veterana općine Centar'' te udruženja logoraša BiH, Kantona Sarajevo, Vogošće, Ilijaša i Goražda.

 

Predsjednik Udruženja logoraša općina Centar i Stari Grad Avdulah Popara je rekao da se Dan logoraša ove dvije sarajevske općine obilježava 19. juna. Tog dana 1992. su agresorski vojnici odveli oko 80 nenaoružanih stanovnika Nahoreva i okolnih područja iz njihovih domova u logor koji je bio u bolnici Jagomir. Od tog broja logoraša slobodu i reintegraciju ovog područja u martu 1996. godine nije dočekalo njih 30 koji su ubijeni na nepoznatim lokacijama.

 

U ime Općinskog vijeća i načelnika Dževada Bećirevića prisutnima se obratio predsjedavajući Ajnadžić koji je istakao da je neophodno ovakve godišnjice nastaviti obilježavati zarad budućih naraštaja koji trebaju saznati istinu o ratnim dešavanjima. –Branitelji naše države su radili častan posao, a svi oni koji su činili zločine trebaju odgovarati pred licem pravde- kazao je Ajnadžić.

 

Predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković je kazao da se na ovom mjestu treba odati počast svim ubijenim logorašima Bosne i Hercegovine. -Ovo je jedno od 657 mjesta u BiH gdje su tokom proteklog rata vršena zatvaranja, mučenja, silovanja i ubijanja logoraša, što se nikada ne smije zaboraviti- izjavio je Mešković.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti