Penzionerima općine Centar odobreno 35.000 KM za lijekove

U okviru kontinuirane brige o osobama treće životne dobi a posebno onima koji su socijalno ugroženi, Općina Centar je i ove godine u svom budžetu izdvojila 35.000 KM Udruženju penzionera Centar Sarajevo za pomoć pri kupovini lijekova koji se ne nalaze na esencijalnoj listi.
Penzionerima općine Centar odobreno 35.000 KM za lijekove

Tim povodom su Dževad Bećirević, načelnik Općine Centar i Šaćir Čavrk, predsjednik izvršnog odbora Udruženja penzionera Centar 15. juna 2015. godine potpisali protokol o realizaciji navedenih sredstava.

 

Načelnik Bećirević je podsjetio da Općina Centar godinama u kontinuitetu izdvaja finansijska sredstva za pomoć osobama treće životne dobi koji nažalost nisu u mogućnosti sa njihovim penzijama nabaviti osnovne životne potrepštine među kojima su i lijekovi. –Osim ovoga, mi smo prva općina u BiH koja je prije šest godina pokrenula projekt simboličnog naziva ''Hljeb i mlijeko'' u okviru kojeg participiramo sa po 50 KM mjesečno za kupovinu ovih osnovnih životnih namirnica. Za tu namjenu smo u ovogodišnjem budžetu izdvojili 238.000 KM za 333 socijalno najugroženija penzionera i 49 osoba starijih od 65 godina koje nemaju penziju– istakao je Bećirević.

 

Uputivši riječi zahvalnosti načelniku i Općinskom vijeću Centar na dosadašnjoj pomoći Udruženju penzionera, Čavrk je pojasnio na koji način se penzionerima sa minimalnim primanjima raspoređuju donirana općinska sredstva za nabavku lijekova.

 

-Općina će prebaciti novac na račun Udruženja penzionera Centar u tri tranše. Prema našim dosadašnjim iskustvima, ovim sredstvima možemo obuhvatiti oko 900 penzionera, članova našeg udruženja. Kako bi što više osoba dobilo ovu pomoć visina pojedinačne subvencije iznosi 40 KM. Povjerenici Udruženja penzionera Centar obilaze bolesne i iznemogle penzionere i uručuju im ta sredstva. Korisnici ove vrste pomoći dužni su, uz potpis, predočiti račune iz apoteke, ček od penzije i ličnu kartu- kazao je Čavrk.

 

Osim ovih sredstava Općina je izdvojila i 1.000 KM za troškove prevoza za aktiviste Udruženja penzionera Centar koji su angažovani na obilasku najugroženijih penzionera.

 

Potpisivanju protokola su prisustvovale pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Zakira Šero i vijećnica u Centru Zora Ostojić koja je uputila inicijativu da se subvencije penzionerima za nabavku lijekova izdvoje u općinskom budžetu.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti