Sjećanje na osam ubijenih boraca Armije RBiH

U organizaciji Jedinstvene organizacije boraca ''Unija veterana općine Centar'', u subotu, 13. juna 2015. godine kod spomen-česme na lokalnom putu Nahorevo-Skakavac položeno je cvijeće i odata dužna počast za osam ubijenih pripadnika Armije RBiH koje su u junu 1992. godine agresorske snage zarobile i pogubile na Nahorevu, gdje su pronađena njihova spaljena tijela.
Sjećanje na osam ubijenih boraca Armije RBiH

Uz članove porodica žrtava, komšija i predstavnika boračkih organizacija, obilježavanju 23. godišnjice tog svirepog zločina prisustvovali su, u ime Općine Centar, savjetnici Mustafa Resić i Adila Katica te vijećnici Suvad Kerla i Velija Katica.

 

 

Prisutnima se obratio Enver Krluč, predsjednik JOB-a općine Centar: –Ovdje smo se okupili da odamo počast poginulim borcima sa Nahoreva, koji su na današnji dan na ovom mjestu prvo mučki zarobljeni pa zatim ubijeni. Želim se zahvaliti Općini Centar koja svake godine finansijski podržava projekte boračkih udruženja. Tako smo, zahvaljujući sredstvima Općine, izgradili na ovom mjestu spomen-česmu u znak sjećanja na naše suborce. Drago mi je da se danas ovdje okupilo ovoliko djece, jer na njima ostaje da čuvaju tradiciju naše herojske borbe za slobodu– rekao je Krluč.

 

 

Mustafa Resić je naglasio da su ubijeni pripadnici Armije RBiH bili zarobljenici čijim pogubljenjem je agresor pokazao da ne poštuje niti jednu normu humanog ratnog prava odnosno Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima. –Ovo je jedan od teških zločina koje su agresori provodili u opkoljenom Sarajevu i cijeloj BiH  tokom proteklog rata i koji nam govori o neophodnosti izgradnje kulture sjećanja na taj i druge događaje koji su obilježili vrijeme stradanja u našoj zemlji. Obilježavanje ovakvih događaja najbolji je način da se podsjetimo na ratne strahote koje se ne smiju zaboraviti i koje treba da budu stalna opomena, prvenstveno zbog budućih generacija kako im se ne bi ponovila naša ratna historija– kazao je Resić.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti