Implementacija projekta uređenja parka Kalin-hadži Alijine džamije

U Općini Centar održan je 10. juna 2015. godine sastanak predstavnika Općine, Zavoda za zaštitu kulturno–historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo i Vakufske direkcije Sarajevo.
Implementacija projekta uređenja parka Kalin-hadži Alijine džamije

Na sastanku, kojeg je vodio predsjedavajući Općinskog vijeća doc. dr. Nedžad Ajnadžić, utvrđene su obaveze i budući koraci u realizaciji projekta uređenja i restauracije arheološkog parka Kalin-hadži Alijine džamije, koji se nalazi na uglu ulica Kulovića i Branilaca Sarajeva.

 

Kako je poznato, Općina Centar je iz svog budžeta izdvojila 10.000 KM Kantonalnom zavodu za zaštitu kulturno–historijskog i prirodnog naslijeđa za izradu izvedbenog projekta revitalizacije arheoloških nalaza Kalin-hadži Alijine džamije i uređenja zapuštenog kompletnog lokaliteta parka. Po riječima direktora Zavoda Muniba Buljine, izvedbeni projekt će biti gotov najkasnije za mjesec dana, što je preduslov za nastavak aktivnosti. Općina Centar je također donirala 5.000 Vakufskoj direkciji Sarajevo za uređenje pomenutog lokaliteta, a u planu je da se iz općinskog budžeta izdvoji dodatnih 50.000 KM za postavljanje ograde kako bi se spriječilo dalje zagađivanje tog prostora i bespravno parkiranje automobila.

 

Pošto je Općina Centar vlasnik zemljišta, sve potrebne dozvole će ići na njeno ime kao investitora projekta, dok će uloga Zavoda za zaštitu kulturno–historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo biti nadzor i koordinacija, a Vakufska direkcija će biti implementator projekta.

 

Naredni korak je potpisivanje triparitetnog ugovora, nakon čega slijedi realizacija prve faze projekta u kojoj će lokalitet biti ograđen. U drugoj fazi će biti provedena arheološka istraživanja i zaštita iskopina. Nakon toga Vakufska direkcija želi pokrenuti proceduru za izgradnju džamije ili njene replike na mjestu gdje je bila izgrađena davne 1535. godine, za što je prije svega potrebno pokrenuti proceduru izmjene urbanističkog plana za ovaj lokalitet.

 

Sastanku su, u ime Općine, također prisustvovali savjetnici Mustafa Resić i Adil Katica te pomoćnica načelnika za prostorno uređenje i komunalne poslove Alma Sadović, a u ime Vakufske direkcije Sarajevo Senaid Zajimović, direktor i Huso Salihović.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti