Odobrena sredstva za uređenje parka Kalin-hadži Alijine džamije

Iz budžeta Općine Centar izdvojeno je 5.000 konvertibilnih maraka Vakufskoj direkciji Sarajevo za izradu projekta uređenja i restauracije arheološkog parka Kalin-hadži Alijine džamije, koji se nalazi na uglu ulica Kulovića i Branilaca Sarajeva.
Odobrena sredstva za uređenje parka Kalin-hadži Alijine džamije

Kako je javnosti poznato, Općina Centar je podržala projekt uređenja kompletnog lokaliteta parka i revitalizacije arheoloških nalaza džamije koja je izgrađena 1535. a srušena 1947. godine.

 

Protokol o realizaciji pomenutih sredstava Vakufskoj direkciji potpisan je u Općini Centar 2. juna 2015. godine. U ime Općine protokol je potpisao načelnik Dževad Bećirević, a u ime Vakufske direkcije direktor Senaid Zajimović.

 

-Vakufska direkcija odavno pregovara o mogućnostima uređenja parka Kalin-hadži Alijine džamije koji je već dugi niz godina zapušten. Naša namjera je da se u prvoj fazi projekta obave arheološka istraživanja i napravi arheološki park, a u narednim fazama da se pristupi izradi projektne dokumentacije za izgradnju Kalin-hadži Alijine džamije ili njene replike, što najviše zavisi od prostornih mogućnosti na toj lokaciji. Veoma smo zahvalni na spremnosti predstavnika Općine Centar da podrže projekt uređenja parka– kazao je Zajimović.

 

Općina Centar je također za uređenje ove lokacije u centru grada izdvojila 10.000 KM Zavodu za zaštitu kulturno–historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo za izradu izvedbenog projekta revitalizacije arheoloških nalaza Kalin-hadži Alijine džamije i uređenja kompletnog lokaliteta parka.

 

Današnjem potpisivanju protokola su prisustvovali Zakira Šero, pomoćnica načelnika Općine Centar za obrazovanje, kulturu i sport i Amel Mešić, sekretar Vakufske direkcije Sarajevo Islamske zajednice u BiH.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti