Obilježena godišnjica stradanja četvero Sarajlija u Jukićevoj ulici

Polaganjem cvijeća ispred spomen ploče u Jukićevoj ulici 116 na Koševskom brdu obilježena je 1. juna 2015. godine 23. godišnjica stradanja četvero naših sugrađana.
Obilježena godišnjica stradanja četvero Sarajlija u Jukićevoj ulici

 Ispred porodične kuće na toj adresi ubijene su djevojčice Amela Fočo i Zlata Kurtović, te njihove majke Rabija Fočo i Mediha Kurtović.

Cvijeće su položili porodica i prijatelji, članovi Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. te predstavnici Grada Sarajeva i Općine Centar i odali počast nastradalim. U ime Općine Centar cvijeće su položili predsjedavajući Vijeća doc. dr. Nedžad Ajnadžić, vijećnik Velija Katica, savjetnik predsjedavajućeg Adil Katica, te sekretari mjesnih zajednica ''Koševsko brdo'', ''Ciglane-Gorica'' i ''Džidžikovac-Koševo I'' Izet Kuhinja, Elvis Šatrović i Ismeta Mameledžija.

Prema riječima vijećnika Katice, na obilježavanjima godišnjica stradanja naših sugrađana svake godine je sve manje prisutnih. -Ovdje danas vidim više naših sugrađana nego prošle godine i zbog toga mi je jako drago. Na obilježavanju ostalih važnih datuma svaki put dolazi sve manje Sarajlija. Ne smijemo naše ubijene sugrađane prepustiti zaboravu. Mladi naraštaji moraju učiti šta se dešavalo tokom agresije na našu zemlju i njegovati sjećanja na sve ubijene građane- naglasio je Katica.

Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. kazao je da su civili u Sarajevu sistemski ubijani u redovima za vodu i hljeb, djeca su ubijana tokom igre. -Amela je imala 13, a mala Zlata nepune tri godine. Bol je i danas velika- istakao je Grabovica.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti