Podrška izdavanju monografije Odreda ''Lasta''

Iz budžeta Općine Centar izdvojeno je 3.000 KM kao podrška za obilježavanje 23. godišnjice formiranja Odreda policije za specijalne namjene ''Lasta'', koje je formirano 15. maja 1992. godine, te za pomoć u izdavanju monografije ovog odreda.
Podrška izdavanju monografije Odreda ''Lasta''

Protokol o ovoj donaciji potpisao je u Općini Centar 15. maja 2015. godine predsjednik Udruženja pripadnika Odreda policije za specijalne namjene ''Lasta'' Selim Tarić. U ime Općine Centar protokol je potpisao načelnik Dževad Bećirević.

 

Uz riječi zahvale Općini Centar na čelu sa načelnikom Bećirevićem, koja je i najveći donator ovog udruženja, Selim Tarić je naveo da su tri godine sakupljali materijal za monografiju Odreda ''Lasta'' gdje će biti prikazan ratni put 450 pripadnika ove jedinice, od kojih je 56 poginulo a 12 umrlo nakon rata.– U okviru obilježavanja godišnjice našeg odreda sutra će u Domu policije na Džidžikovcu biti promocija monografije o jedinici koja je tokom proteklog rata vodila borbe na skoro svim ratištima u BiH. Naša jedinica je imala četiri čete, od kojih su dvije bile smještene u Sarajevu, jedna u Visokom a jedna u Tarčinu. S ponosom možemo reći da naš odred, sastavljen od pripadnika svih nacionalnosti, nema nijednu prijavu za bilo kakvo nedjelo tokom ratnih dešavanja– kazao je Tarić, koji je naveo da ih je kraj rata zatekao pod obroncima Manjače, 12 kilometara od Banja Luke.

 

Potpisivanju protokola je prisustvovao Hamza Đulaga, pomoćnik općinskog načelnika za boračko-invalidsku zaštitu.

 

Članovi ovog udruženja će u okviru obilježavanja godišnjice formiranja Odreda ''Lasta'' obići šehidsko mezarje Kovači, gradsko groblje Lav i katoličko groblje Sveti Josip gdje će polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje odati dužnu počast njihovim poginulim saborcima.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti