Općina Centar pokrovitelj izložbe slikara Irfana Hoze

Pod pokroviteljstvom Općine Centar, otvorena je 13. maja 2015. godine u zgradi državnih institucija BiH na Marijin Dvoru izložba slika akademskog slikara Irfana Hoze. Izložbu je, u ime načelnika Općine Centar Dževada Bećirevića, otvorio savjetnik Mustafa Resić.
Općina Centar pokrovitelj izložbe slikara Irfana Hoze

-Irfan na arapskom jeziku znači znati, spoznati, umjeti. To svoje umijeće Irfan je najbolje dokazivao u mnogim izložbama od Dubrovnika, Zagreba, Vukovara do Kaira, Luksora, Beča, Rima, Madrida, Istanbula... Njegovo djelo govori o snazi naše umjetnosti i ljudi koji na ovom prostoru u teškim vremenima znaju iz sebe iznjedriti nešto što je uvijek blistavo drugačije i što ne liči na stvarnost koju živimo. U vremenu izazova bosanske i svjetske drame gdje dominiraju fenomeni ljudske otuđenosti, pohlepe i otpora uspjehu, ovdje imamo dostignuće umjetnika koji govori slikovitom bajkom da je moguć ljepši svijet u kojem živimo– naveo je Resić i uputio apel da se u Sarajevu izgradi muzej umjetnosti gdje bi u stalnim postavkama umjetnička djela, umjesto u ormarima i seharama, bila izložena i pokazana svijetu kao svjedoci intelekta i duhovnosti naših velikih umjetnika.

 

Uz riječi zahvalnosti Općini Centar i njenom načelniku za ovu podršku, Irfan Hozo je kazao da izložba sadrži 27 djela (rađenih u tehnici ulje na platnu) iz dva slikarska opusa ''Atelje'' i ''Mrtva priroda'', kako ih je nazvao poznati historičar umjetnosti Vojislav Vujanović.

 

Izložba je prodajnog karaktera i bit će otvorena za posjetitelje do 20. maja.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti