Podrška produkciji dokumentarca o Aliji Izetbegoviću

Na osnovu autobiografske knjige Alije Izetbegovića pod nazivom ''Sjećanja'' Televizija Kantona Sarajevo priprema dugometražni dokumentarni film o životu prvog predsjednika nezavisne države Bosne i Hercegovine i Vrhovnog komandanta Armije RBiH. Među finansijerima ovog projekta je i Općina Centar koja je izdvojila iznos od 10.000 KM za pomenutu namjenu.
Podrška produkciji dokumentarca o Aliji Izetbegoviću

Tim povodom je direktor Javnog preduzeća Televizija Kantona Sarajevo Zlatko Topčić 12. maja 2015. godine u Općini Centar potpisao protokol o realizaciji navedenih sredstava, dok je u ime Općine Centar protokol potpisao načelnik Dževad Bećirević.

 

Televizija Sarajevo ovim projektom pokazuje da nastavlja njegovati kulturu sjećanja na odbrambeno–oslobodilački rat od 1992. do 1995. godine.

 

-Općina Centar je kao jedinica lokalne samouprave prva finansijski podržala ovaj projekt kojeg namjeravamo realizovati tokom 2015. godine. Naša je ideja da to bude dokumentarac sličan dokumentarcima BBC-a, i koji će sadržavati i igrane dijelove filma sa glumcima, scenografijom, kostimiranim statistima, što će sve naravno najviše zavisiti od finansijskih mogućnosti. Filmsku dokumentarnu građu moramo uzeti iz arhive BH televizije koja je pravni sljednik prijeratne Televizije Sarajevo. Vjerujemo da ćemo uspješno realizirati ovaj značajan projekt, jer je dokumentarni program zaštitni znak Televizije Sarajevo– kazao je Topčić i dodao da očekuju i podršku turske satelitske tv platforme ''Digiturk'' koja bi u produkcijskom smislu puno značila za realizaciju dokumentarnog filma o životu Alije Izetbegovića.

 

Potpisivanju protokola je prisustvovala i Zakira Šero, pomoćnica načelnika Općine Centar za obrazovanje, kulturu i sport.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti