Unaprijediti rad mjesnih zajednica

Shodno zaključku usvojenom na Osmoj tematskoj sjednici Općinskog vijeća Centar krajem prošle godine kada je razmatrano funkcionisanje mjesnih zajednica Općine Centar, održana je 13. januara 2015. godine prva sjednica radne grupe koja ima zadatak da razmotri mogućnosti unapređenja rada mjesnih zajednica, posebno savjeta i zborova građana.
Unaprijediti rad mjesnih zajednica

Radnu grupu vodi dopredsjedavajući Vijeća Slaven Kovačević, dok su kao članovi imenovani vijećnici Amela Kuskunović, Zora Ostojić, Igor Kamočaji, Edin Šikalo, Suvad Kerla, Dževad Topić i Haris Fazlagić, te predsjednik Komisije Općinskog vijeća Centar za mjesne zajednice i saradnju sa općinama i gradovima Samir Fazlić, sekretar općinskog organa uprave Jasna Beba i pomoćnica načelnika za lokalnu samoupravu Mirsada Lingo.

 

-Na prvoj sjednici radne grupe prezentirana je kraća analiza važećih općinskih akata koji regulišu rad savjeta mjesnih zajednica sa utvrđenim pravima i obavezama savjeta MZ u odnosu na Općinsko vijeće i obratno. Sačinjena je i preliminarna lista zaključaka koji će biti ponuđeni Vijeću na usvajanje na prvoj narednoj sjednici. Naglašeno je da je neophodno pospješiti komunikaciju, odnosno saradnju Vijeća i savjeta mjesnih zajednica koja treba da se odvija direktno i putem nadležne Službe za lokalnu samoupravu. Također, utvrđeno je da Komisija za mjesne zajednice, prema važećim aktima, vrši nadzor nad radom savjeta i zborova građana, te se u tom pogledu očekuje njeno aktivno učešće– kazao je Kovačević.

 

Na sastanku je ukazano na nedovoljnu opremljenost pojedinih mjesnih zajednica, te  naglašena potreba da se pronađe odgovarajuće rješenje kako bi se poboljšala funkcionalnost prostorija. Dogovoreno je da se u narednih sedam dana dostave ostali prijedlozi i sugestije za konačnu verziju zaključaka, te da će biti održan još jedan sastanak kada će konačna lista zaključaka biti utvrđena i upućena Vijeću na usvajanje.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti